Borgloon

Gevolgen toeristisch succes blijven Lonenaren ergeren

Voor het vijfde weekend op rij uiten Lonenaren hun ergernis over de drukte waarmee hun stadje in de toeristische bloesemweekends overspoeld wordt. Vooral het zwerfvuil en het parkeren van auto’s zorgen voor ontevredenheid. Met de bloesems ten top was het druk in Haspengouw, maar toch niet zo overtuigend als vorig weekend.

Het succes van het toerisme in Borgloon wordt door heel wat bewoners met argusogen gevolgd. Zo lieten de bewoners van de Grootloonstraat zich al meerdere malen negatief uit over het wildparkeren in hun straat. Afgelopen weekend lieten ook bewoners van het centrum van zich horen. “We vinden geen parkeerplaats binnen een straal van één kilometer van onze woonst”, klinkt het misnoegd. En langs een wandelweg maakte een Lonenaar een ‘kunstwerk’ van plastic flesjes (foto) die hij vond tussen de plantages. De maker gaf het werkje de naam ‘wall of shame’ mee.

Het stadsbestuur reageerde de voorbije weken door grote borden te plaatsen die toeristen leiden naar parkings. Maar dat lijkt de toeristen vooralsnog niet te kunnen bekoren. “De autoparkings die het bestuur suggereert zijn goed gekozen, maar de toeristen lappen die suggesties aan hun laars”, klinkt het. “De parkings staan half leeg en hier in het centrum staat het vol geparkeerd.” Een bewoner die op Klapoel woont postte een bericht dat rechtstreeks aan de burgemeester gericht was. Een bewonerskaart is daarbij één van de oplossingen.

Sensibiliseringsborden

Twee weken geleden liet schepen Jeroen Bellings (Open Vld-Stroop) nog grote borden aanrukken om geen zwerfvuil achter te laten. Vorig weekend leek dat te helpen. Maar afgelopen weekend dan weer niet volgens sommigen. “Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren”, reageren bewoners. “Anderzijds denken we dat eenmaal de bloesemperiode voorbij is alles wat gaat kalmeren.”

Schepen Jeroen Bellings hoopt dat de toeristen Borgloon proper achterlaten