Borgloon

Het mysterie van de kruisjes op Loonse muren en deurstijlen

Het is weer dieventijd. Traditioneel proberen inbrekers in januari hun slag te slaan omdat mensen nog op hun werk zijn als het vroeg donker is. “Toch maar een lichtje laten branden, ondanks de stijgende energieprijzen”, is één van de 10 tips die kunnen helpen om dieven af te schrikken.

“Zijn er nog mensen in Borgloon die een kruisje aan hun voordeur vonden?” Met die vraag zit Kim Wijnen uit de Grootloonstraat. “Onze deur is nog geen jaar geleden afgeschuurd en behandeld. Dit kruisje stond er zeker niet op.” Ook andere Lonenaren treden Kim bij. Her en der werden deurstijlen en muren gemarkeerd met een wit kruisje. Bij sommigen werd er enkele dagen laten pogingen ondernomen om in te breken. Wijnen belde de politie die onmiddellijk ter plaatse de vaststellingen kwam doen. Blijkbaar zijn er weer dieven op pad. Ze markeren op onbewaakte momenten huizen waar ze willen inbreken. Ook een dekseltje van de kruipkelderverluchting aan de zijkant van het huis een beetje scheef leggen behoort tot de mogelijkheden.

10 tips tegen inbraken

De politie van de zones Sint-Truiden en van het kanton Borgloon doen regelmatig oproepen om diefstal preventief aan te pakken. Hier zijn hun 10 tips op een rij:

1. Sluit alle ramen en deuren

Zelfs al ben je maar even weg, sluit alle ramen en deuren. Ook het toiletraam en de achterdeur. Trek de deur niet zomaar dicht maar doe ze op slot. Ramen op kiepstand en vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers. Sluit kelderroosters en hekken met een kettingslot.

2. Zorg voor extra bescherming

Voorzie een extra slot aan ramen en deuren, ook aan de achterzijde en op de verdiepingen. Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe kleiner de kans dat hij toeslaat.

3. Geef je huis een bewoonde indruk als je afwezig bent

Vermijd een overvolle brievenbus. Laat de verlichting branden met een tijdschakelaar. Ben je langere tijd afwezig? Vraag dan aan buren, vrienden of familie om op je huis te letten, de brievenbus leeg te maken of gordijnen open en dicht te doen. Post niet op sociale media dat je met vakantie bent.

4. Zorg dat je woning goed verlicht is

Plaats goede binnen- en buitenverlichting. Installeer een spot die aanspringt als er iemand aan de deur staat of de tuin betreedt.

5. Leg sleutels op een veilige plaats

Verstop je sleutels niet onder de deurmat of bloempot. Laat sleutels ook niet aan de binnenkant van de ramen en deuren steken.

6. Laat nooit onbekenden binnen in een appartementsgebouw

Doe nooit zomaar open als er beneden wordt aangebeld. Informeer eerst wie aanbelt. Laat nooit onbekenden mee binnen in de inkomhal. Laat nooit bezoek voor de buren binnen. Als de buren thuis zijn, zullen ze zelf hun bezoek wel binnen laten.

7. Ruim op rond je woning

Laat geen ladders, tuinmeubelen of gereedschap rondslingeren. Inbrekers maken er handig gebruik van. Sluit je tuinhuis af met een degelijk slot.

8. Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht

Zorg dat inbrekers niet kunnen binnenkijken. Berg waardevolle spullen steeds op. Berg juwelen en andere waardevolle spullen op in een muur- of vloerkluis. Noteer de serienummers en maak foto’s van waardevolle spullen. Dat is handig als je aangifte doet bij de politie.

9. Geef elke inbraak aan bij de politie

Laat je buren weten dat je slachtoffer was van een inbraak. Misschien hebben zij iets verdachts gezien of gehoord.

10. Iets verdacht gezien? Bel de politie

Zie personen die zich verdacht gedragen of die net iets te veel interesse hebben in het huis van je buren? Gedragen onbekenden zich verdacht in je appartementsgebouw? Belt iemand bij je aan met een smoes of list? Bel dan onmiddellijk de politie op het nummer 101.