Borgloon

Hoepertingen ondergaat metamorfose met twee hectare wonen in het groen

Er komt een woonproject met veel groen in Hoepertingen. De vierkantshoeve en de aanpalende weilanden in de Langegrachtstraat die aanschurken tegen het centrum van Hoepertingen worden binnen het jaar volledig gerenoveerd. Woonprojecten Gilen uit Sint-Truiden gaat er 7 rustieke en 6 strakke kubuswoningen neerpoten. Alles wordt omkaderd met een groene omgeving van honderden bomen.

Ze staat er al van 1799, de historische vierkantshoeve van de familie Vanormelingen. “Ooit bewoond door mijn grootvader en ook door mijn oom Jef en enkele van zijn zussen”, vertelt Paul Dirickx. “Er werd toen flink geboerd. Vandaar de weilanden tegen de hoeve aan. Mijn tante Godelieve was de laatste; zij is er tien jaar geleden vertrokken en overleed vorig jaar in het rusthuis van Wellen. Sinds haar vertrek staat het linker gedeelte leeg; de andere helft wordt nog bewoond. We vinden het mooi wat Woonprojecten Gilen uit Sint-Truiden daar gaat realiseren.”

Open bebouwing met hernieuwbare energie

“Nu alle procedures achter de rug zijn kan het nieuwe project uit de startblokken schieten”, vult zaakvoerder Laurens Gilen aan. “Het gaat hier over percelen tot 8 are voor 7 rustieke woningen met 4 slaapkamers en 6 strakke kubuswoningen met 3 slaapkamers, allemaal in open bebouwing. Het gaat om zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in een groot groen park. Het groen wordt volledig aangelegd zoals privétuinen, terrassen en hagen.

In dat park is een zonneveld verwerkt om nog meer hernieuwbare energie op eigen terrein te kunnen genereren.” Het terrein is twee hectare groot. De bewoonbare oppervlakte is op de ganse site goed telt 3859 m². Gilen zorgt er ook voor dat het beschermd dorpszicht volledig behouden blijft door de hagen die er nu al staan en door de volledige restauratie van de vierkantshoeve.

Het woonproject vanuit vogelperspectief

Wooneenheden

“De gesloten hoeve bestaat momenteel uit een complex van bakstenen gebouwen uit het midden van de 19e eeuw”, gaat Gilen verder. “Ze omvat twee woonhuizen, een poortgebouw, verschillende stallen en een dwarsschuur, goed voor 1619 m². Daar maken we 10 wooneenheden van die gelijktijdig klaar zullen zijn met de rest.”

Uit de oude doos: de vierkantshoeve langs de binnenkant

De ganse site kleeft tegen het centrum aan en is omgeven door een boomgaard met honderden bomen. Door het behoud en bijkomende aanplanting van de hagen wordt de volledige groene binnengebied afgesloten van de omgeving.

Dorp

De Langegrachtstraat is in feite een zijstraatje van de verbindingsweg tussen Berlingen en de Tongersesteenweg richting Sint-Truiden, die door het dorp gaat. “Het is er erg rustig gelegen aan een plantage met meerdere veldwegen, ideaal voor joggers, wandelaars en fietsers”, weet Gilen. “Het ligt letterlijk op wandelafstand van scholen, winkels, dokter en apotheek.”

De dorpsbewoners zien het project wel zitten. “Er wordt opnieuw veel gebouwd en verbouwd in ons dorp”, weet Luc Wijnants. “Het echte dorp van vroeger, ja, dat komt niet meer terug. Toen kende iedereen iedereen en bruiste het hier van leven met zelfs bakkers, drie beenhouwers en winkels. Nu is het centrum wat uit elkaar gevallen. In de wijken rond het dorp is er wel leven. En met de chiro, de voetbal, een fanfare en een toneelgroep is Hoepertingen zeker niet ten dode opgeschreven.” Verwacht wordt dat het project zo vlak tegen het centrum voor een revival gaat zorgen. “Wij bouwen alles totdat het volledig af is en gaan in principe dàn pas in verkoop, als alles écht klaar is en aangeplant. Op die manier kan je zien wat we bedoelen met zeer hoogstaande afwerking en verregaande groenaanleg. Exact over één jaar zullen we volledig klaar zijn”, besluit Laurens Gilen.

Twee hectare groen met woningen vlakbij het centrum van Hoepertingen