Borgloon

Jo Feytons ingezworen als burgemeester van Borgloon

Schepen Jo Feytons werd gisteren door de provinciegouverneur ingezworen als burgemeester van Borgloon. Eric Awouters wordt nu schepen. Hoofdopdracht voor Feytons wordt zijn stad in goede banen richting een fusie met Tongeren leiden. In zijn thuisdorp Hoepertingen werd hij na de eedaflegging enthousiast binnengehaald en werd er met de dorpelingen een stevige pint gedronken in ’t Jagershof.

Burgemeester Jo Feytons en zijn vrouw Carine

Jo Feytons legde dinsdagavond de eed af als burgemeester van zijn geliefde stad Borgloon. Feytons haalde bij de verkiezingen in oktober 2018 voor zijn partij, Open VLD-Stroop, het meest aantal voorkeurstemmen. Maar het mandaat met burgemeester was toen niet verenigbaar met zijn functie op zijn job in Brussel. Met Eric Awouters, die nipt tweede was geworden, werd afgesproken om elks de helft voor de rekening te nemen. Die wissel heeft nu plaatsgevonden. Awouters wisselt met Feytons en neemt vanuit zijn portefeuille als burgemeester Financiën mee naar zijn nieuwe functie als eerste schepen, met ook Infrastructuur. Voor Feytons blijft Interne Zaken over.

Freddy ‘de fluiter’

Jo Feytons komt uit een warm nest en in zijn familie zitten heel wat politici. De bekendste is ongetwijfeld zijn vader Freddy, die ‘De Fluiter’ als bijnaam had. Burgemeester Feytons vertelt: “Mijn vader was facteur en kon een heel repertoire aan liedjes erg goed fluiten. Dat begon al ’s morgensvroeg bij ons thuis. Daarom dat ik wat emotioneel was bij mijn eedaflegging. Mijn vader is namelijk ook actief geweest in de politiek van Borgloon, en zelfs even burgemeester. Toen ik in dezelfde provincieraadszaal als mijn pa de eed aflegde werd het me even teveel. Mijn vader stierf veel te vroeg op 56-jarige leeftijd.” Het is ongelofelijk wat Jo met zijn vader gemeenschappelijk heeft: warm en sociaal, schepen van Openbare Werken, burgemeester, voorzitter van de voetbalclub in Hoepertingen,… . “Alleen fluiten kan ik niet; dat moet je me niet vragen”, lacht hij.

Jo Feytons met zijn vrouw Carine en helemaal rechts een fiere schoonmoeder

Sociaal liberaal

Na zijn eedaflegging werd de nieuwbakken burgemeester gisterenavond triomfantelijk onthaald in de Smisstraat in Hoepertingen, in café ’t Jagershof. Opvallend veel jongeren en ouderen, kortom een breed publiek. Buiten staat een tent en een frietkot om tussen de pinten door op adem te komen of een hapje te eten. “Ik sta graag tussen de mensen”, gaat Jo Feytons verder. “Ik ben een sociaal liberaal. De coalitie met de collega’s van Vooruit zit goed. We zijn sterk aan het besturen. Maar voor mij begint het grote werk nu pas. De fusiegesprekken zullen een rode draad worden doorheen mijn komende 3 jaar als burgemeester. Ik zal de Lonenaar trachten te overtuigen dat die fusie broodnodig is. Ik wil dat de mensen in ons Borgloon kunnen blijven voor de noodzakelijke diensten en zich niet naar Tongeren moeten verplaatsen. Ik wil ook rekening houden met de mening van elk gemeenteraadslid. In goede gemeentepolitiek zoek je naar verbinding, niet naar confrontatie.” Hoe groot de vreugde in Hoepertingen ook was, om 23 uur werden frietkot en café netjes gesloten.

De Smisstraat werd afgezet, een tent opgebouwd en frietjes klaargemaakt om de inhuldiging van Jo Feytons als nieuwe burgemeester van Borgloon goed te vieren