Borgloon

Kerkje te Kuttekoven wordt stilteplek

De nieuwe eigenaar voor het kerkje van Kuttekoven in Borgloon is vastgoedontwikkelaar Kolmont uit Hasselt. Het pittoreske kerkje is een beschermd monument.

Het kerkje van Kuttekoven in Borgloon is verkocht aan de hoogste bieder. Kolmont haalt de koop binnen, maar zeker niet alleen omdat die het meeste geld op tafel wilde leggen, zo’n 160.000 euro. Daar had men ook de meest interessante plannen met het bouwwerk.

De beoordeling tot herbestemming van het kerkje is immers tweeledig gebeurd. Enerzijds was er een vergelijkende analyse op basis van de geboden prijs (50 punten). En even belangrijk was er de vergelijking en rangschikking op basis van de visie tot herbestemming (50 punten). De hoogste totaalscore werd behaald door de aanbieding van Kolmont Holding, ‘het huis van 80’, een verwijzing naar het aantal inwoners van het dorpje. “In de beoordeling is rekening gehouden met de gevoeligheden van de inwoners van het dorp, de aandachtspunten van het bisdom en de ruimtelijke en landschappelijke visie van het stadsbestuur in dit beschermde landschap”, vertelt burgemeester Eric Awouters.

Stilteplek

Kolmont werd gekozen uit 16 kandidaten. De vastgoedontwikkelaar wil de kerk nu ook binnen restaureren en er een stilteplek van maken. Awouters: “Het is vooral de bedoeling dat mensen die voorbij wandelen of fietsen, dat die kunnen afstappen om even in de kerk te gaan kijken. Die mogelijkheid blijft wel bestaan. Er zijn ook afspraken gemaakt met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren om het landschap rondom Kuttekoven en het kerkje te bewaren.”