Borgloon

Loonse keten wil goed eten voor iedereen

Goed eten is een recht. Maar dat recht is, mede door de coronacrisis, verre van evident. “Ervoor zorgen dat iedereen, van jongs af aan, toegang heeft tot genoeg en gezond eten, dat is iets wat we samen kunnen”, zeggen de organisatoren bij Rikolto (het vroegere ‘Vredeseilanden’). Woorden die in Borgloon erg goed worden opgepikt. Er wordt met 6 ketens gestart.

“Als burgers, als moeder of vader, als boer, als school, als supermarkt, als overheid, als stad of als gemeenschap kan je dit initiatief ‘de keten voor goed eten’ steunen”, zegt men bij Rikolto, dat vroeger bekend was onder de naam Vredeseilanden. “We maken van goed eten een wereldwijd basisrecht.”

Els De Smet is mede-initiatiefnemer in Borgloon: “Wij starten hier 6 ketens voor goed eten, elk van de zes met zijn of haar eigen insteek! Dit is een warme actie en ze werkt verbindend. Er wordt een doos met 10 houten lepels doorgegeven. Als de doos bij jou passeert, neem je er een lepel uit en zorg je thuis voor goed eten. Vervolgens zet je jou gift op de website van Rikolto en geef je de doos door aan de volgende. Voor ons staat die lepel symbool voor solidariteit. Zeker in deze kille tijden.”

Aan enthousiaste deelnemers ontbreekt het niet. Wilfried Beliën van Grevenhuis doet mee. En Ingrid Depraetere baat de B&B Loonderhof uit. Zelf gelooft ze erg in gezond voedsel en de korte keten. Ook duurzaamheid ligt haar nauw aan het hart. Ze trekt dat zoveel mogelijk door in haar eigen leven en in het beleid van de B&B, en dat al 20 jaar lang.

Lepels voor de fruitsector

Ook burgemeester Eric Awouters (OpenVLD/Stroop) is één van de 6 starters die in een doos met houten lepels in zijn handen houdt. “Ik ben van plan om de lepels door te geven aan onze fruitsector, onder andere aan de directeur van Bel’Orta. De grootste veiling van het land is een belangrijke speler in onze fruitstreek. De veiling is in handen van de producenten en is een zogenaamde coöperatieve. Zij produceren al jaar en dag gezond eten.”

Karel Vaes is fruitboer aan het kapelleke van Helshoven en past de principes van korte keten en van bio-geïntegreerde teelt toe met passie en veel liefde voor zijn medewerkers. In Borgloon-Centrum doet Wilfried Beliën mee. De eigenaar en chef-kok van Grevenhuis kookt Loons, Limburgs en mikt op een eerlijke keuken met lokale producten.

Jongeren 

Ook de jongeren laten zich niet onbetuigd in dit verhaal. Klaas Orij zet een keten in gang in zijn school, Viio Borgloon. Klaas zit daar in het 4e middelbaar en is niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden startte hij ook al projecten van Rikolto op.

Han Orij hoopt dat hij zijn vrienden duurzaam aan het koken kan krijgen. “Dan hoef ik dat niet altijd te doen”, lacht hij.

www.rikolto.be

Meer info ook bij Rikolto Borgloon – An Kindermans