Borgloon

Nieuw seizoen belichte komkommers op volle toeren bij BelOrta

BelOrta zet voor de vierde winter op rij in op ‘belichte komkommers’. Het winterseizoen van de komkommers draait nu op volle toeren bij de groenten- en fruitcoöperatie. De consument kan dus het ganse jaar door komkommers eten.

Bij BelOrta is het seizoen van belichte komkommers gestart en loopt tot eind februari. Zo sluit het naadloos aan op de start van de traditionele teelt waardoor er jaarrond kwalitatieve komkommers kunnen aangeboden worden. Bruno Vuerinckx van BelOrta ziet een positieve evolutie: “Dit jaar ging het seizoen van belichte komkommers beter van start dan de afgelopen jaren. Dat valt onder meer te verklaren door de lagere hoeveelheden die uit het zuiden van Europa komen. De belichte teelt bij BelOrta focust op komkommers in de sorteringen 350 gram en 400 gram, die voornamelijk geveild worden via klokverkoop. Daarnaast blijven we ook de optie met een papieren banderol openhouden”, besluit Vuerinckx.

Rendabel

Bij komkommers is er minder diversiteit in aanbod en consumptie dan bij tomaten. Het volume van de winterproductie in de Benelux was lange tijd te laag voor de handel, waardoor te weinig komkommertelers het aandurfden om belichte komkommers te gaan telen. Hierdoor bleven supermarkten een groter volume halen in Zuid-Europa tegen een lagere prijs. Maar door de lagere hoeveelheden die Zuid-Europa stuurt is er deze winter dus zeker een ‘gat in de markt’.