Borgloon

Opnieuw dynamiek in Jeugdhuis ’t Biejke dankzij nieuwe stek

Jeugdhuis ’t Biejke gaat een doorstart krijgen in het vroegere café Bierpunt in de Steenstraat. Na enkele moeilijke jaren wordt de werking gedynamiseerd met een nieuwe stek en een vernieuwd bestuur.

Momenteel telt Borgloon twee jeugdhuizen, waarvan ’t Biejke er een van is. Het jeugdhuis in het centrum is een vaste waarde met zo’n 200 leden tot zelfs in Wellen, Heers en Tongeren toe. De voorbije 40 jaar slaagde het jeugdhuis erin een werking uit te bouwen en werd ze een onmisbaar deel in het Loonse gemeenschapsleven. “Maar de huisvesting en het wegvallen van subsidies van de overheid werd een probleem”, vertelt voorzitter Daan Ghijsens van de jongerenraad van ’t Biejke. “Wij zijn superblij met deze doorbraak en we willen met het jeugdhuis een moeilijke periode achter ons laten. We vinden het belangrijk dat we met het jeugdhuis in het centrum kunnen blijven.”

De living van de jeugd

Samen met de andere vrijwilligers zorgt Daan voor het jeugdcafé. Daarnaast organiseert ’t Biejke ook workshops met de meest uiteenlopende onderwerpen zoals schilderen, fotograferen,… . Daan Ghijsens: “Onze jongeren kunnen er DJ’en, een eigen biertje brouwen, beursfuiven, carnaval vieren, kortom dit is de living van de Loonse jeugd. Vooral het cafégebeuren vinden we erg fijn. Gewoon het gezellig samenzijn aan de toog, samen iets drinken. We hopen dat corona snel voorbij zal zijn.”

Binnenkort zullen de jongeren van ’t Biejke weer aan de toog kunnen hangen

Jeugdhuis en méér

De laatste jaren waren er problemen gerezen in het vorige pand. Schepen Jeroen Bellings: “Bouwtechnisch zaten we vast. Zo kregen we de acoustiek niet op orde. De raad van beheer van ’t Biejke ging op zoek naar andere mogelijkheden en het stadsbestuur zette in die moeilijke zoektocht mee zijn schouders eronder. Het jeugdhuis huurde vroeger bij een particulier en de stad deed daar een huursubsidie in, goed voor de helft van het maandelijkse bedrag. Nu treedt de stad op als hoofdhuurder en zal het jeugdhuis een maandelijkse financiële bijdrage leveren.” De stad heeft nog andere plannen met het pand. Het jeugdhuis houdt immers overdag geen activiteiten. Bellings: “We denken aan verenigingen om er te vergaderen. Ook jonge starters gaan overdag gebruik kunnen maken van de infrastructuur en het Wifi-netwerk.”

Thuiskomen

Voor Daan voelt het nieuwe pand aan als thuiskomen. “Ooit was het hier het ’t Bruin Cafeeke van mijn oma en opa. Als kind kwam ik na school hier een Looza ijs drinken. Mijn oma leerde me zelf pintjes te tappen voor de klanten. Toen oma vier jaar geleden is gestorven, werden de boeken dicht gedaan en werd het overgenomen door Bierpunt tot dat verhaal ook stopte. En nu komen wij hier met het jeugdhuis, wat ik prachtig vind.” 

“Borgloon heeft een rijke traditie inzake jeugdhuizen”, vult schepen Bellings aan. Voor onze kleine stad telden we tot enkele jaren geleden zelfs drie jeugdhuizen. Dat is best veel als je weet dat bijvoorbeeld Tongeren er geen enkele heeft. De jeugdwerking wordt nu geconsolideerd. Ik heb hard getrokken aan dit dossier en ben dan ook zeer tevreden dat ik hier het lintje nog mag knippen”, besluit Bellings, die vanaf nu schepen van Milieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening wordt en de post van jeugd doorgeeft aan collega Mommen. 

Jeroen Bellings voert zijn laatste wapenfeit uit als schepen van Jeugd en opent officieel het pand voor de Loonse jeugd