Borgloon

Oud gemeentehuis en schooltje Broekom in de etalage gezet

Het stadsbestuur van Borgloon gaat het oud gemeentehuis en dito schooltje van Broekom verkopen. Het pand staat leeg maar wordt aanzien als bouwkundig erfgoed. Hoewel appartementen er zijn uitgesloten ziet het online biedingsplatform COVAST heel wat mogelijkheden zoals co-housing en ruimte voor vrije beroepen.

Het dorpje Broekom was voor de fusie van 1977 een zelfstandige gemeente. Eén van de laatste sporen daarvan is het oude gemeentehuis en gemeenteschooltje midden in de lintbebouwing aan het centrum van circa 1926. Tot juni 2020 huurde Intesa het nog als dagcentrum, maar sindsdien staat het leeg. Het stadsbestuur zet de site van zo’n 2000 m² nu te koop. Burgemeester Eric Awouters (OpenVld-Stroop) is tevreden dat het online platform Covast de site gaat vermarkten. “Zij hebben het kerkje van Kuttekoven ook professioneel in de markt gezet. We gaan nu eenzelfde aanpak bezigen voor Broekom. De startprijs bedraagt 210.000 euro.”

Bouwkundig erfgoed

Het gebouw valt op, alleen al door zijn 32 meter lange voorgevel. Covast-voorzitter Filip Van der Veken denkt creatief: “Omdat het geheel bouwkundig erfgoed is zijn de bestemmingen wat beperkter in aantal. Stedebouwkundig is niet zomaar alles mogelijk.Zo wordt de bouw van appartementen uitgesloten. Maar gezien de mooie omvang van 2000 m², vlot bereikbaar en in woongebied ligt, zie ik toch heel wat mogelijkheden. Er dient te worden gerenoveerd naar projecten zoals co-housing, een woonerf of de combinatie van wonen en werken voor mensen met vrije beroepen. Er zijn mogelijkheden voor gemeenschappelijke ruimtes met bijvoorbeeld een woonfunctie op de eerste verdieping.” Uit een studie blijkt dat de hoekrisalieten – gebruikelijk bij brede voorgevels – in uitstekende staat zijn. Zoals met het kerkje van Kuttekoven zal het bieden gebeuren via het online platform van Covast.

Electriciteitscabine

De electriciteitscabine op de voormalige speelplaats zal worden verwijderd

Het quasi rechthoekige gebouw heeft aan de achterzijde een zijgebouw en een pand helemaal achterin. Op de voormalige speelplaats staat nog een electriciteitscabine. Burgemeester Awouters gaat die laten verplaatsen tot buiten de site. “Onze gemeenteraad keurde de verplaatsing ervan goed. Dat is gebudgetteerd op 15.000 euro.”   

Ook het gebouw achteraan biedt mogelijkheden