Borgloon, Kortessem

Parkings niet altijd op GPS vermeld

Om overlast in woonbuurten te vermijden proberen de Haspengouwse burgemeesters de toestroom van bloesemtoeristen af te leiden naar gratis parkings in wandelbuurten en trekpleisters zoals het doorkijkkerkje. Maar de GPS leidt hen vaak naar startplaatsen van wandelingen en niet naar parkings.

Om alles in goede banen te leiden zetten Borgloon en Kortessem alle parkings extra in de verf. De Kortessemse schepen Jorissen geeft uitleg: “De bestaande parkings zijn: Kerkhof Gauwerstraat in Vliermaalroot, aan de Oude Tram in Wintershoven, in het Centrum van Vliermaal, aan het Rusthuis Huyse Fliedermael, de parking van de voetbal van Vliermaal op de Valgaertstraat, de parking aan het administratief centrum Kortessem, de parking Cultureel Centrum Mozaïek Kortessem, de parking aan De Dageraad, aan de Lieve Hereboomstraat en aan het kerkhof van Vliermaal”, zegt schepen voor Toerisme Miet Jorissen (CD&V). “Er komt een extra parking ter hoogte van de Lieve-Hereboomstraat. Elke parking wordt met zeildoeken, bevestigd op nadars, aangeduid en er wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. Ter plaatse staat ook de afstand aangegeven tot het fietsroutenetwerk.”

Ook in Borgloon wordt er moeite gedaan om toeristen naar parkings te leiden. Op de toegangswegen naar Borgloon staan borden die de gratis parkings aangeven. Toch blijven toeristen het liefst parkeren vlakbij een toeristische trekpleister zoals het doorkijkkerkje. Ondanks de vele klachten hierover kwam het onderwerp niet aan bod op de laatste gemeenteraad, ook niet vanuit de oppositie.