Borgloon

Reeds 18 keer zware beschadigingen aan broodautomaten van bakkerij Wintmolders

Peter Wintmolders van de gelijknamige bakkerij zit in zak en as. Op 5 maanden tijd werden zijn broodautomaten reeds 18 keer zwaar beschadigd en inhouden meegenomen. Deze week alleen al is de inhoud drie keer geroofd. “De daders zijn bekend maar het parket seponeert. Die gasten voelen zich nu oppermachtig.”

Aan het woord is bakker Peter, die een bakkerij heeft op de Sint-Truidersteenweg te Hoepertingen. Brood en taart maken is zijn werk en zijn leven, maar de laatste maanden beleeft hij nog maar weinig plezier aan zijn hobby. “Het begon allemaal in april van dit jaar aan mijn broodautomaat van Kerniel. Er werd 400 euro en de inhoud gestolen. De automaat bleef achter met zware beschadigingen. De dader, een man uit Wellen, werd gevat. Ik heb er een veiligheidsrooster in staal met 2 sloten en een extra veiligheidsslot geplaatst.” De rust leek voor Peter weer te keren toen plotseling in Borgloon zelf, aan de automaten halverwege de Stationsstraat, een bende toesloeg. “Dat waren andere daders, vier in totaal”, weet Peter. “Zij kopen één product maar houden dan met hun hand het deurtje open en breken één voor één de tussenschotten die van plexi zijn.”

Nu reeds 18 keer!

Vreemd genoeg steelt de bende niet de volledige inhoud. Wintmolders: “Ze ontvreemden telkens brood, sandwiches en muesli-bars. Het zijn altijd vier dezelfde gasten, die nu al 18 keer in totaal hebben toegeslagen. Ze gaan telkens op eenzelfde manier tewerk. Eén komt met de fiets, een andere met de elektrische step en twee man te voet. Vorige week alleen al maandag, woensdag, donderdag en zondagnacht. Het zijn junkies, drugsverslaafden met een lang strafblad. Ik dien telkens klacht in maar het parket seponeert. Ze doen mijn spullen kapot voor een onnozel brood, sandwiches en muesli-repen. In totaal wordt er ‘s nachts voor 10 euro gestolen, maar de grote kost, honderden euros, zit ‘em in het herstellen van het ganse systeem met plexiglas. Mijn onkosten lopen ondertussen op in de duizenden euro’s. Die mannen zijn gekend en de politie heeft uitstekend werk geleverd door de analyse van de camerabeelden en hun extra patrouilles.”

Stijgend aantal beschadigingen

Peter vraagt zich af wat er allemaal nog moet gebeuren vooraleer de bende wordt opgepakt. “Het aantal beschadigingen is stijgende en neemt hand over hand toe. Wat moet er nog gebeuren vooraleer het parket in actie schiet?!” Wintmolders geeft toe dat het vandalisme hem grondig frustreert. En ook dat het parket niets doet. “Die gasten voelen zich nu superieur en kicken erop om dit te blijven doen. Het gaat nu in crescendo, want het aantal keren verhoogt. Ze weten nu zelfs hoe ze de camera kunnen omzeilen. De politie heeft er veel administratief werk aan maar kunnen niet veel meer doen. Dit gaat nooit stoppen tenzij het parket in actie schiet. Ik hamer erop dat die eindelijk hun werk eens gaan doen!”

Het parket is karig met commentaar en laat weten dat “het onderzoek lopende is”.

Bakker Peter Wintmolders probeert vol te houden en roept het parket op zijn dossier op te lossen