Borgloon

Sint-Odulphuskerk volgend weekend weer open

De opening van de gerestaureerde Sint-Odulphuskerk komt erg dichtbij. De kerk zal in de toekomst een grote rol spelen in Borgloon. Zij is de centrumkerk waar de erediensten worden gehouden. Maar ook nevenactiviteiten worden mogelijk. Op termijn zullen de kleine kerkdorpjes andere bestemmingen krijgen.

Drie miljoen euro, inclusief BTW. Dat is het uiteindelijke prijskaartje geworden voor de restauratiewerken in de Sint-Odulphuskerk, hartje Borgloon. Het volledige dossier werd bekostigd door de Vlaamse gemeenschap, de stad en de eigen kerkraad. De werken duurden 2,5 jaar.

Voor de kerkraad is het belangrijk dat de kerk ook overdag tijdens de week toegankelijk wordt. Wilfried Grommen, voorzitter van de kerkraad, legt uit: “Onze kerk maakt er een punt van om een ‘open’ kerk te zijn. Bezoekers zullen hier dagelijks van 9 uur ’s morgens tot 17 uur in de namiddag welkom zijn, en dat gedurende het hele jaar. De eerste openstelling gebeurt in het komende weekend op 18, 19 en 20 december. Wegens corona kan dat enkel via inschrijving op de website (zie onderaan dit artikel).

Unieke historische stukken

Grommen is trots op de kerk en zijn inhoud. “Er zijn hier enkele bijzondere en unieke zaken te vinden. Zo zijn we erin geslaagd een volledig herstel van de ‘secco muurschilderingen’ van begin vorige eeuw te realiseren. De nieuwe beiaard zal 28 klokken hebben, en de Gotische toren van 1406 is opengelegd.”

Zoals we reeds eerder vermeldden krijgen de topstukken van het klooster Colen, dat verkocht werd een plaats. Blikvangers daarbij zijn het schrijn van Sint-Odilia en de Stoel van Sint Lutgardis. Grommen: “Dat zijn Vlaamse topstukken die hier nu een definitieve plaats hebben gekregen, na hun verblijf op de tentoonstelling in Parcum Leuven. Ook de crypte werd open gelegd en de oorspronkelijke doopvonten uit de 12de eeuw zijn opnieuw te bewonderen. Het Kanunniken-koorgestoelte van de collegiale kerk kreeg terug zijn originele opstelling.”

Hedendaags met Halo

Hoewel de kerk een en al verleden uitademt, koos de kerkenraad bewust voor een hedendaagse toevoeging. De Halo is een kunstwerk van Gijs Van Vaerenbergh. Het kunstwerk is een goudkleurige superring geworden die doorheen de kerk gaat.

Tenslotte is er bewust nagedacht over de technische voorzieningen zoals multimedia, het sanitair blok en de nevenbestemmingen. “Onze kerk is klaar voor multifunctioneel gebruik”, besluit Grommen.

Wie de kerk wil bezoeken moet op voorhand reserveren via

secretariaat@pastoraleeenheidborgloon.be