Borgloon

Stadsduiven krijgen de pil

Stadsduiven zorgen in het centrum van Borgloon al geruime tijd voor overlast, in het bijzonder in de omgeving van de beschermde gebouwen. Het lokaal bestuur wil deze duivenpopulatie drastisch terugdringen op een diervriendelijke manier en grijpt daarbij naar de beproefde tactiek van buurgemeente Tongeren.

Duiven zijn best wel actieve vogels. De laatste jaren groeide de populatie in het Loonse stadscentrum gestaag, maar nu lijkt de limiet bereikt. “In het centrum is het een ware plaag aan het worden”, vertelt schepen Jeroen Bellings (Open Vld/Stroop) van Woon- en Leefomgeving. “Vooral onze beschermde gebouwen zoals het stadhuis worden door de duiven graag bezocht. We zullen moeten ingrijpen.”

Maïs met ‘de pil’

De schepen ging te rade bij zijn Tongerse collega. Daar heeft een voederprogramma met een anticonceptiepil haar degelijkheid al bewezen. Schepen Bellings: “In eerste instantie zal de duivenpopulatie in het centrum in kaart gebracht worden, waarna een vaste voederlocatie bepaald wordt. Eén voederlocatie volstaat om een gebied met een diameter van 1 kilometer te dekken. Daarna zullen de duiven dagelijks op een vast tijdstip gevoederd worden met maïs die voorzien is van een anticonceptiemiddel, en dit gedurende het kweekseizoen, zo’n 8 maanden per jaar.” Bellings onderstreept de diervriendelijkheid van het programma. “Het voederen van de duiven met deze maïs is volkomen diervriendelijk. Het proces van de anticonceptie is niet blijvend en het is ook niet schadelijk voor andere dieren. De andere vogels zullen er geen last van hebben, omdat de maïskorrels voor hen te groot zijn en ze er dus niet van eten. De duiven gaan door de ‘maïspil’ minder eieren leggen en er komen ook geklutste eieren in de nesten te liggen.” De stad start eerstdaags het programma op in samenspraak en onder begeleiding van een dierenarts.