Borgloon, Limburg

Ter Heide viert 50-jarig bestaan met taart

Op maandag 8 maart 2021 vierde Ter Heide zijn 50-jarig bestaan. Medewerkers en bewoners vierden maandagnamiddag binnen hun bubbels met een lekker stuk taart. In Borgloon is bewoner Luc “Lucske” er al bij van in het begin.

Ter Heide begon op 8 maart 1971 als een nieuwe zorgvoorziening in Genk met een beginploeg van 9 personen en een eerste groep van 5 bewoners. De doelgroep was Limburgse jongens van 0 tot 12 jaar met een verstandelijke beperking. Na afronding van alle werken bood campus Genk plaats aan zestig kinderen. Drie jaar later kwamen hier nog 60 plekken voor tieners bij.
Deze tieners werden tegen alle verwachtingen van die tijd in volwassen. Daarom opende in 1980 campus Zonhoven met een plek voor 120 volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook deze plaatsen werden al snel ingevuld en in 1996 breidde Ter Heide zijn werking uit naar Borgloon. Aan het eind van de eeuw opende ook campus Tongeren zijn deuren.

Continue ontwikkeling

Van de beginjaren tot nu was de organisatie continu in ontwikkeling. Algemeen directeur Paul Geypen vertelt: “In de beginjaren startten we als zorginstelling met plaats voor 60-80 kinderen in Genk. Intussen biedt Ter Heide zorg en ondersteuning aan 430 bewoners, verspreid over 4 campussen in Limburg: Genk, Zonhoven, Borgloon en Tongeren. Een hele verandering! In een steeds veranderend zorglandschap is het belangrijk om ons voortdurend aan te passen aan de noden en behoeften van onze bewoners. Dat proberen we in Ter Heide steeds waar te maken.”

De noden en behoeften van de bewoners van Ter Heide evolueerden ook doorheen de jaren. Ter Heide specialiseerde zich en biedt ook een plek aan voor kinderen met autisme.

Daarnaast werd de gedragstherapeutische werking uitgebreid.

Afstemmen op behoeften

Het is dan ook zeer belangrijk om voortdurend af te stemmen op de behoeften van de bewoners en van de samenleving.
Paul Geypen legt uit: “De focus van Ter Heide ligt op goed leven en levensgeluk voor onze bewoners. We kijken steeds naar de mogelijkheden van mensen en niet naar hun beperking. Vroeger werd wel voornamelijk gekeken naar de beperkingen van onze bewoners, maar daar zijn we intussen van afgestapt. We willen mensen in hun kracht zetten en de nadruk leggen op hoop en positiviteit. Soms kunnen onze bewoners maar kleine stapjes vooruitzetten, maar die kleine stappen hebben wel een
grote impact.”

Om ook de rest van het jaar in het thema ’50 jaar Ter Heide’ te blijven, werken de medewerkers van Ter Heide verschillende activiteiten uit die ze samen met de bewoners kunnen uitvoeren. Voor de medewerkers wordt in de maanden mei en juni verder een themaspel uitgewerkt waarmee ze
zichzelf van hun zotste kant kunnen laten zien.

Luc is er al van in het begin bij en mocht de taart mee aansnijden