Borgloon, Limburg, Sint-Truiden

Haspengouwers genomineerd voor Limburgse titel ‘Ondernemer van het jaar’

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikt op woensdag 16 juni de 27e Ondernemersprijs Herman Dessers uit via het online event Applaus. Maar liefst twee van de drie bedrijven hebben hun activiteiten in Haspengouw. Joris Brams (Konings) en Els Paesmans en Koen Quaghebeur (Globachem) zijn genomineerd.

De Ondernemersprijs Herman Dessers bekroont een persoon, een onderneming, een vereniging, een instelling of een groepering uit Limburg die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Vorig jaar ging de belangrijke award naar Gianne Levenstond en Axel Verberckmoes (Levenstond Seafood). Zij wonnen toen de award voor de duurzame groei van het familiebedrijf en voor hun innovatieve aanpak.

Dit jaar selecteerde de jury van de Ondernemersprijs Herman Dessers opnieuw drie genomineerden (in alfabetische volgorde). opvallend daarbij is dat twee van de drie bedrijven in Haspengouw zeer actief zijn.

Konings te Borgloon

De eerste genomineerde voor de titel ‘Ondernemer van het jaar’ is Joris Brams, CEO van de drankenproducent Konings. Het bedrijf uit Zonhoven viel tijdens de coronacrisis op door de wendbaarheid van zijn productie: er werden in een mum van tijd honderdduizenden flessen alcoholgel gemaakt. Verder is Konings een goed voorbeeld van lokale verankering. Vorig jaar investeerde het nog 11 miljoen euro in de site in Borgloon, goed voor 40 extra jobs.

Truidens familiebedrijf

Els Paesmans en Koen Quaghebeur zijn de oprichters van het agrochemisch familiebedrijf Globachem. Het bedrijf uit Sint-Truiden is op wereldvlak toonaangevend in zijn activiteiten. In 2016 opende het een hoogtechnologisch onderzoekscentrum en in 2020 investeerde het 2 miljoen euro in BioStrand, een jong biotechbedrijf uit Hamont-Achel dat ‘de Google van de genetica’ wordt genoemd. Het illustreert de innovatieve slagkracht waarmee Globachem als sinds 2000 de koers bepaalt. Niet voor niets gaat een tiende van de omzet dan ook naar onderzoek en ontwikkeling. Het duo werd de afgelopen twee jaar bovendien genomineerd voor de titel van ‘Trends Manager van het Jaar’.

Tenslotte is er Paul Kerkhofs, eigenaar van bouw- en infrastructuuronderneming APK Group. Het bedrijf met hoofdkantoor in Pelt ontpopte zich van een bouwonderneming tot een polyvalent infrastructuurspeler die instaat voor intelligente wegeninfrastructuur, maar ook energie-, water- en telecomnetwerken. Vandaag zijn er meer dan 1.500 medewerkers aan de slag in ons land, Nederland, Duitsland en Luxemburg.

Lokale verankering

”Deze drie genomineerden legden als bedrijf en als ondernemende persoonlijkheden een opmerkelijk traject af waarmee ze een goed voorbeeld zijn voor onze Limburgse ondernemers. Bovendien toont de lokale verankering dat onze provincie een vruchtbare grond is voor ondernemerschap”, zegt Voka – KvK Limburg-voorzitter Karin Van De Velde.

Over de Ondernemersprijs Herman Dessers

De Ondernemersprijs Herman Dessers is genoemd naar de directeur die de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg maar liefst 42 jaar leidde, van 1949 tot en met 1990. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Limburger, een Limburgs bedrijf, een vereniging, instelling of groep die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een opmerkelijke prestatie heeft geleverd.

Op woensdag 16 juni weten we wie Limburgs ondernemer van het jaar wordt.