Borgloon, Kortessem

Vergunning nieuwe megastal vernietigd

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de beslissing van voormalig minister Koen van den Heuvel om een vergunning af te leveren voor een megastal van 177.300 slachtkippen, vernietigd. De buurtbewoners en het actiecomité waren tegen die beslissing in beroep gegaan en halen nu hun slag thuis. 

Het landbouwbedrijf van Michaël Roebben en zijn twee zoons ligt in de Opeindestraat, aan de rand van de dorpskern van Kortessem. De boer kreeg van toenmalig minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) een vergunning om uit te breiden tot 177.300 slachtkippen. Daar­tegen ging de buurt en ook Natuurpunt in beroep en haalt nu haar slag thuis. Het beroep dateert al van november 2019. “Dat het zo lang geduurd heeft ligt aan de coronacrisis”, zegt Dominique Kempeneers van het actiecomité. “Alles diende schriftelijk te gebeuren. Het voornaamste is dat we het gehaald hebben. Het kippenbedrijf legt volgens ons een zware last op het dorp. De opleggers die kuikens, voeder, mest en kippen af- en aanvoeren, moeten dwars door de dorpskern. We vrezen het fijnstof en de stikstof die uit die stallen komt. En waterschaarste. Uit berekeningen blijkt dat het grondwater hier met anderhalve meter zou zakken. En dat in een streek waar zoveel fruittelers het water nodig hebben.” Michaël Roebben wil voorlopig liever niets kwijt. “Onze advocaten zijn de uitspraak aan het bestuderen; ik wil er voorlopig niets over zeggen.” Vanuit zijn standpunt is het wellicht een opdoffer, omdat hij de plannen destijds ontwikkelde met het oog op een goede toekomst voor zijn twee zonen.

Loonse varkensstallen

Hetzelfde actiecomité gaat nu in beroep tegen een andere vergunning. De deputatie van de provincie Limburg gaf immers groen licht aan het landbouwbedrijf Haesen-Hargot, twee kilometer verderop te Gors-Opleeuw. Het gaat daarbij om de uitbreiding met een nieuwe varkensstal. “Wij hebben beslist tegen die vergunning van de provincie in beroep te gaan”, geeft Kempeneers ons mee. “Naast heel wat ecologische argumenten vinden we ook dat die stallen daar niet passen niet in het natuurlijke, historische landschap.”

Nieuwe varkensstal maar geen megakippenstallen te Gors-Opleeuw – Haspengouw Nieuws