Borgloon, Wellen

Wijntoerisme in Borgloon heeft alle kans om internationaal door te breken

Claudia Martens uit Wellen studeerde onlangs met onderscheiding af aan de PXL in de studierichting Toerisme en Recreatiemanagement. Ze neemt ons de komende dagen graag mee doorheen de rijke wijngeschiedenis van Borgloon en de toekomst van Borgloon in het wijntoerisme. Vandaag over hoe het allemaal begon.

“Wist je dat Borgloon in 1079 al over 50 hectare aan wijngaarden beschikte?” Claudia Martens (22) uit Wellen klinkt enthousiast als ze haar verhaal doet. “Doordat de wijnverkoop zo goed draaide, ontstond er een wijntekort voor eigen gebruik. Om hierop in te spelen werd de rivier de Maas zelfs verbreed. Maar dat had meteen ook een omgekeerd effect. Tijdens dezelfde periode kregen buitenlandse wijnlanden meer macht en won de wijnimport aan belang. Het resultaat liet zich al snel voelen. Op het einde van de 15de eeuw vonden de godsdienstoorlogen plaats en werd er weinig tot geen tijd meer gestoken in de wijnindustrie. Hierop volgde een jarenlange periode met extreem koude winters, wat wijnbouw onmogelijk maakte.”

Geen wijn maar patatten

“Onze wijngaarden maakten na de ontdekking van Amerika plaats voor aardappelvelden”, gaat Claudia verder. “In de 17de eeuw werd ook de bierindustrie populair. Brouwerijen werden opgericht en veegden de wijnindustrie helemaal van de kaart. Tot overmaat van ramp kwam er In 1860 in Europa een bladluis binnen, genaamd Phylloxéra Vastartrix, die de wijnindustrie tot 1910 nog meer bemoeilijkte. De eerste wereldoorlog tenslotte verwoestte de laatst overgebleven wijngaarden in het Luikse. Tijdens de tweede wereldoorlog ging de laatste wijngaard, gelegen te Hoei, verloren door de Amerikaanse bombardementen. Exit wijnbouw in Vlaanderen zou je denken, maar niet zo in Borgloon. Maar daarover morgen meer.”

In beeld: Claudia Martens

Woensdag: De heropleving van de wijnbouw in de Loonse regio vanaf de jaren ’60