Haspengouw Nieuws

Code oranje, zeker voor Haspengouw

Vandaag blijft de neerslagzone boven Haspengouw en de rest van Limburg liggen. “In het oosten verwachten we in totaal 10 tot 60 liter water per vierkante meter”, zegt weervrouw Sabine Hagedoren. “Het kan bovendien lokaal ook onweren.” De Truiense jeugdverenigingen die op kamp zijn vertrokken stellen het tot nu toe goed, en vooral droog.

Het KMI heeft voor de provincies Limburg, Luik, Luxemburg en Namen code oranje afgekondigd. Vooral in die regio’s dreigen er wateroverlast en hinder voor het verkeer.

“Het is niet het moment om daar te gaan kamperen”, tweet KMI-weerman David Dehenauw. 

Er wordt op meerdere plaatsen heel veel regen verwacht: veel of zeer intense buien ofwel zeer veel en langdurige regen. Dit kan aanleiding geven tot wateroverlast op uitgebreide schaal. Het verkeer kan ernstige hinder ondervinden.

“We kijken hoe het terrein afhelt, zodat we weten in welke richting het water zal stromen. We graven preventief greppels rond de tenten, zodat die droog blijven”, aldus de scoutsleiding.

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben de 195 groepen die op tentenkamp zijn via sociale media gewaarschuwd voor het mogelijke noodweer. “Al onze kampleiders hebben een sms gekregen waarin we hen vragen de activiteiten aan te passen en geen verre tochten te organiseren. Ook vragen we hen het materiaal en het terrein te beveiligen, zodat er niets kan wegvliegen of wegdrijven. Het is ook belangrijk dat ze op voorhand een schuilplaats kiezen, en goed overleggen met lokale besturen.”

https://haspengouwnieuws.be/category/weerbericht/