Haspengouw Nieuws

Code rood voor regio Luik – Enkele jeugdkampen ontruimd

Er zijn in de regio Luik, ten zuiden van Haspengouw, reeds 12 kampen geëvacueerd. En er zullen er nog volgen. Code rood zou wel eens de deur kunnen dichtgooien voor vele jeugdkampen. Ook in Sint-Truiden blijft het regenen en lopen plantages onder water.

Rond Luik kwamen er gisteren en de afgelopen uren meldingen binnen van wateroverlast. Enkele jeugdkampen dienden te worden ontruimd. De evacuaties zijn overal goed verlopen. De kinderen keren terug naar huis.

Het KMI kondigt de code rood af voor de provincie Luik, omdat er veel kans is dat er over een deel van de provincie 50 tot 100 liter regen per vierkante meter zal vallen in 24 uur tijd tijd. En dat is heel veel. “Dat is evenveel water als er normaal valt in een maand tijd”, vertelt weerman Frank Deboosere. “Het gaat om een echte waterbom. Er worden dan ook heel wat problemen verwacht in die regio. Ook morgen verwachten we nog grote neerslaghoeveelheden; een echte weersverbetering met droger weer voor Haspengouw is er pas vanaf vrijdag.”

De arbeiders van de stad Sint-Truiden werken ondertussen gewoon door. “Ik heb maaiwerken te doen maar ik zit hoog en droog op mijn tractor”, geeft men ons mee.
Ook in de regio Sint-Truiden lopen de plantages stilaan onder water

Voor de jeugdverenigingen van ons Haspengouw (Alken, Wellen, Borgloon en Sint-Truiden) die verder weg op kamp zijn, loopt alles voorlopig nog goed. Chiro Joento van Alken kampeert op dit moment in Haacht. Daar loopt het gelukkig zo’n vaart niet. “We amuseren ons heel goed, alleen het weer mag wat beter zijn”, klinkt het. Chiro Jokadi van hetzelfde Alken zijn nog thuis. “We zullen kamperen in Bourseigne-Neuve, tegen de Franse grens”, reageert men daar. Tot hiertoe wijst alles erop dat die regio alvast gespaard is gebleven van het aanhoudende natte weer.