Haspengouw Nieuws, Limburg

Derde golf noopt Limburgse ziekenhuizen tot actie

Er worden nu dagelijks in gans Vlaanderen gemiddeld 246 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat aantal stijgt met 14 procent tegenover de week ervoor. De Haspengouwse steden en gemeenten liggen vlakbij de ziekenhuizen van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden. In alle 4 die ziekenhuizen stijgt het aantal opnames. De opmars van de derde golf is nu ook voelbaar in de ziekenhuizen.

Per dag worden er 4.810 nieuwe besmettingen vastgesteld, 15 procent meer dan de week daarvoor. Er sterven ook 27 mensen per dag aan de gevolgen van het virus. Ook Limburg ontsnapt niet langer aan deze tendens. In verschillende ziekenhuizen rond Haspengouw gaat men ingrijpen en liggen de plannen klaar. Vanaf dinsdag aanstaande schakelen zij over naar fase 2A, waarbij 60 procent van de intensieve bedden moet worden vrijgehouden voor covidpatiënten.

Haspengouw

Onze dorpen en steden bevinden zich in een uitgestrekt gebied dat op 4 plaatsen een ziekenhuis heeft. In het Jessa Ziekenhuis stijgt het aantal covidpatiënten, al kan de zorg voor niet-covidpatiënten voorlopig gewoon zijn doorgang vinden. Het ZOL in Genk kreeg dinsdag op één dag 12 nieuwe patiënten bij. Dat is het hoogste aantal op één dag tijd tijdens deze derde golf en brengt daar de teller op 53.

Trudo

Een aantal patiënten van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden werden naar Jessa werden overgebracht. In het Trudoziekenhuis liggen er momenteel 18 patiënten op de covidafdeling, van wie 3 op intensieve. In AZ Vesalius Tongeren zijn er dat 10, waarvan 2 op intensieve.

In totaal worden 29 procent van de intensieve bedden in de Limburgse ziekenhuizen bezet door covidpatiënten.