Haspengouw Nieuws

Exotische tijgermuggen muggen oorzaak van volle wachtkamers bij de dokter?

De voorbije dagen hebben dokters vastgesteld dat er opvallend veel ouders met hun kinderen op doktersbezoek kwamen omdat een prikje van een insect leidde tot abnormale grote, rode zwellingen. Het zou gaan om een bijzondere muggensoort. Hier en daar denkt men aan de exotische tijgermug die nu al in Haspengouw wordt gespot. Antiobiotica lijkt de enige oplossing.

In de Haspengouwse steden en gemeenten zaten de voorbije warme dagen de wachtkamers vol, bij wijze van spreken toch. Want bij de meeste dokters moet je buiten wachten met de nodige afstand. Maar wat is er aan de hand? Tijdens de voorbije kletsnatte julimaand, gevolgd door een warme week, werden de irritantste van alle insecten dan ook op hun wenken bediend. Muggen houden van warm en vochtig weer. Een nieuwe soort mug zorgt voor extra rode en grote zwellingen op de plaats waar ze heeft gestoken. Antibiotica en een speciale zalf zijn blijkbaar de enige oplossing. “Het aantal meldingen stijgt opvallend”, zeggen dokters ons. “Wie geprikt wordt en merkt dat de arm bijvoorbeeld begint op te zwellen, kan zich best bij de dokter melden. Een combinatie van antibiotica en een speciale zalf lijkt de enige oplossing te zijn. Ermee blijven rondlopen kan gevaarlijk zijn.”

Tijgermug

Ze mogen ons dan vaak mateloos irriteren, om voor gevaarlijke plaaginsecten door te gaan, zijn onze inheemse muggen toch net iets te ­onschuldig. Vergeleken met sommige uitheemse soorten zijn het zelfs lieverdjes. Neem bijvoorbeeld de tijgermug, die gevreesde ziekten zoals dengue, ­zika en gele koorts kan overbrengen en waarvan de verspreiding nauwlettend in de gaten wordt gehouden. “We zien deze exoot langzaam maar zeker vanuit Zuid-Europa oprukken naar het noorden, en we treffen hem al vaak bij ons aan. Gelukkig lijkt de mug hier nog niet te kunnen overwinteren, waardoor ze geen gevestigde populatie kan vormen”, klinkt het vanuit de onderzoekscentra.

De van oorsprong Aziatische tijgermug kwam eind jaren ’70 Europa binnen via Albanië, in de jaren negentig belandde hij in Italië. In 2004 was Frankrijk aan de beurt. De opmars van de gevaarlijke mug maakt dat we vanaf nu ook overdag gestoken kunnen worden. “Onze brave muggen steken enkel ’s nachts; deze probeert dat overdag te doen. Dat zou de meldingen overdag bij de dokters kunnen verklaren. “