Haspengouw Nieuws

Fusie in Haspengouw wordt werk van lange adem

Naar aanleiding van het N-VA voorstel op de Loonse gemeenteraad is een en ander duidelijk geworden over de fusies in Zuid-Limburg. Gemeenteraadslid Wim Lambrechts (N-VA) pleit, net als alle andere N-VA-fracties van de Haspengouwse dorpen Kortessem, Alken, Wellen en Heers voor een kantonfusie van enkel landelijke gemeenten. En dat maakte de tongen wat losser…

“Wij willen niet aansluiten bij een stad. Wij willen gaan voor de landelijke, Haspengouwse identiteit en kiezen voor een fusie met minstens de 5 gemeenten van ons kanton (Alken, Wellen, Kortessem, Heers, Borgloon).” Wim Lambrechts (foto, rechts) klinkt zelfverzekerd op de gemeenteraad in Borgloon. Hij wil dat er sowieso niet met een stad (Sint-Truiden of Tongeren) gaat gefusioneerd worden. Volgende week zal N-VA Heers bij monde van fractieleider jan Leus (foto, links) hetzelfde toetsen op de gemeenteraad daar. Beiden staan op de foto op het hoogste punt aan de Tjenneboom, met een mooi panoramisch zicht op Borgloon en Heers, en symbolisch met de rug naar Sint-Truiden. “Niks tegen een stad, maar wij kiezen voor de eigenheid van ons landelijke Haspengouw”, klinkt het unisono.

Tongen al wat losser in Borgloon

Meerderheidspartijen OpenVld en sp.a kunnen niet anders dan reageren. Gemeenteraadsvoorzitter Danny Deneuker (sp.a) geeft een stand van zaken: “Er is een stappenplan met die 5 gemeenten die Wim opnoemt, gemaakt. Er komt een analyse over bestuurskracht van elk van die 5 gemeenten om na te gaan waar onze sterktes en zwaktes liggen met het oog op een efficiënte samenwerking en fusie. Maar andere pistes blijven open. We gaan niet te snel deuren dicht doen. Eén ding staat vast: er zitten verplichte fusies aan te komen, of we willen of niet.” Nog volgens de eerste schepen zal de gemeenteraad van Borgloon op voorhand van eventuele ontwikkelingen worden ingelicht. Oppositiepartij CD&V pleit in deze voor transparantie en inspraak en daar stemde Deneuker mee in.

Geen deuren dicht

In Borgloon wordt gefluisterd dat burgemeester Eric Awouters (OpenVld/Stroop) zijn karretje aan dat van Tongeren gaat hangen. Maar de burgervader spreekt dat tegen. “Ik vind het onverstandig om nu al exclusieven uit te spreken. Wij kunnen volgens het Vlaamse decreet alleen fuseren met omliggende, aangrenzende gemeenten. Wij staan dus open voor gesprekken met àlle omliggende gemeenten”, besluit hij.  

Referendum niet gesmaakt door Borgloon

Het door een Truiense schepen via de krant voorgestelde referendum, waarbij de Lonenaren zouden kunnen stemmen voor of tegen een fusie met Sint-Truiden, viel op de gemeenteraad van Borgloon op een koude steen. Geen enkel gemeenteraadslid wil in een emotioneel verhaal stappen waarbij de bevolking op basis van personen of gevoelens zomaar in een fusie stapt met Sint-Truiden. Integendeel. De raad schaart zich achter het door de 5 burgemeesters uitgestippelde toekomstig traject. Zo komt er een grondig onderzoek door een extern studiebureau naar de bestuurskracht van elk van de 5 gemeenten. De sterktes en zwaktes worden geanalyseerd om na te gaan hoe en met wie er kan gefuseerd worden. “Het is de inhoud van het verhaal dat gedragen moet zijn. We zoeken naar een breed draagvlak bij de gemeenteraadsleden en de Loonse bevolking”, klonk het vanuit de meerderheid. Iets waar de oppositie zich wel in kan vinden.

Gevoelig

De aangevraagde studie is een eerste stap in een werk van lange adem. Awouters onderstreept hoe gevoelig het dossier ligt: “Voor sommigen mag het woord fusie niet worden uitgesproken; voor anderen zou het onmiddellijk mogen. Het ligt dus gevoelig. We moeten dit verstandig aanpakken. Na de analyse door het studiebureau gaan we met de 5 misschien naar level 2”, besluit de burgemeester van Borgloon.