Gingelom

Gemeentebestuur Gingelom wil geen extra windmolens op 500 meter van het dorp

Limburg Win(d)t heeft een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de bouw en exploitatie van nog eens drie extra windturbines langs de E40 op grondgebied Gingelom. Het gaat dus niet om de drie windmolens waarvoor ontwikkelaar Greensky eerder een aanvraag deed, maar om een nieuw dossier.

Limburg win(d)t nv is een producent van groene stroom waarvan alle Limburgse gemeenten aandeelhouder zijn. Voor het project in Gingelom werd al een milieueffectenrapport (MER) opgemaakt. Het gaat om drie turbines die het equivalent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 10.300 gezinnen produceren en een CO²-uitstoot van ongeveer 16.500 ton per jaar vermijden.

‘Njet’ als het aan de gemeente ligt

“Wat Limburg Windt betreft heeft het schepencollege al een paar maanden geleden een negatief advies uitgebracht”, reageert burgemeester Patrick Lismont (Vooruit). “Maar de ontwikkelaar wil toch een openbaar onderzoek en wij moeten als plaatselijk bestuur dit onderzoek ondersteunen. Dat wil niet zeggen dat die windmolens er ook gaan komen. Wij zullen altijd tegen die windmolens blijven en de nodige procedures aanspannen om dit te voorkomen. Deze molens liggen op slechts 500 meter van de dorpskern.”