Haspengouw Nieuws

Haspengouw geniet massaal van de herwonnen vrijheid

Het afgelopen weekend was er zowat in elk dorpje iets feestelijks te doen. Haspengouw geniet overduidelijk van de post-covid-periode. Het leek alsof er nooit een pandemie is geweest. Vooral Ferm Haspengouw in Vechmaal (Heers) wist een massa volk op de been te krijgen. Daarnaast namen ook de jeugdbewegingen een vliegende start.

De klassieke starters van het najaar zijn weer helemaal terug. In de Haspengouwse steden en gemeenten kwam er massaal veel volk op straat om te genieten van een mooi nazomers weekend. Vrijdagavond was er de kick-off met Haspengouw Zingt te Sint-Truiden. Daar heeft men trouwens het ganse weekend een grote zwerfvuilactie gehouden.

In Wellen was het Smaakfestival terug van “schijnbaar-nooit-weggeweest”. De vele lekkere proevertjes en diverse streekproducten op het gemeenteplein vielen in de smaak bij de bezoekers. In buurgemeente Borgloon was het de jeugddienst die met haar animatoren voor een stralende gezinsdag zorgden. De vele werkwinkels van lokale verenigingen waren erg in trek bij kinderen. Zo wist Lernu vzw menig kind te verbazen met het aanmaken van een vuurtje door middel van vuurstenen.

Vuur maken met stenen…op de gezinsdag in Borgloon keken kinderen met verbazing toe hoe dat effectief kan

Ferm Haspengouw

De topper van het afgelopen weekend viel te noteren in Vechmaal (Heers). Ferm Regio Haspengouw had het volledige Monnikenhof ingepalmd. De markt met hoeveproducten en ambachten konden op veel belangstelling rekenen. Je kon er proeven, genieten en kopen. Rondom de vijver waren er ook veel terrasjes. Met de vrolijke meezingers van de accordeonist ademde het geheel een beetje Zuid-Frankrijk uit. Op onze verdere doortocht stuitten we in Mettekoven nog op drank- en voedselkraampjes recht tegenover Martenshof; ook daar veel volk.

Chiro en scouts starten op

Ook de jeugdbewegingen hebben hun drive weer teruggevonden. Zowat overal was er de startvergadering, een blij weerzien voor de vele leden. In Brustem (Sint-Truiden) komt er zelfs een ledenafdeling van Chiro bij. “Dit jaar hebben we ook een zevende afdeling, namelijk de Superaspi’s. Omdat onze leidingsploeg al vrij groot is, zou het niet makkelijk zijn al deze enthousiaste leiding in spé erbij te nemen”, klinkt het daar. “Door corona en de lockdowns hebben zij veel van hun Aspi-jaren gemist, dus zal deze groep dit jaar heel wat verloren tijd inhalen. Verder zullen zij ook wat dichter bij de leidingsploeg komen te staan en soms al wat meer proeven van wat leiding zijn inhoudt, zodat ze volgend jaar helemaal klaar zijn om zich bij de leiding aan te sluiten!” Bij de Sint-Augustinusscouts op Nieuw Sint-Truiden kon men zolang niet wachten en was er vorige week al een startmeeting.

De nieuwe leidingsploeg van Chiro Brustem