Haspengouw Nieuws

Haspengouwse natuurdichter Boudewijn Knevels overleden

De Zuid-Limburgse schrijver-dichter Boudewijn Knevels is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij schreef boeken, maar is vooral bekend van zijn honderden gedichten en verzen. Zijn grootste inspiratiebron was de Haspengouwse natuur.

Boudewijn Knevels werd geboren in 1945 in Genk. Al van kleins af aan had hij een vlotte pen. Hij schreef honderden verzen en gedichten, die vooral gingen over de dood en rouwen, maar ook over de Haspengouwse fruitstreek. In maart 2007 werd Knevels de eerste Haspengouwse fruitdichter. Twee jaar lang pende hij zijn liefde voor het fruit en het landschap neer in 101 fruitige gedichten. De gemeente Heers vereeuwigde op kleurrijke panelen 18 gedichten langs de wandelroutes in zijn geliefkoosde landschap. In 2015 werd er voor de 70ste verjaardag van de schrijver-dichter een verzameld werk uitgegeven, met liefst 980 gedichten, versjes en liedjesteksten. Eén van zijn laatste wapenfeiten dateert van begin dit jaar toen Boudewijn voor de Poëzieweek een huldegedicht over Limburg mocht schrijven op vraag van het provinciebestuur. Twee jaar geleden verloor hij zijn levenspartner Ilonka, een verlies dat hem tekende en ook zijn gezondheid aantastte. Vrijdag overleed hij, omringd door zijn familie, thuis in ‘zijn’ Mettekoven. 

Groot Haspengouwer

“Boudewijn heeft ons allen verrast door als Genkenaar zo’n groot Haspengouwer te worden, met liefde voor de streek én de mensen”, reageert goede vriend Jos Lacroix, voorzitter van de Keizerlijke Commanderie in Sint-Truiden. “Hij heeft jaren in Hasselt gewoond met zijn partner Ilonka, tot hij de kans kreeg een rustiek huisje in Mettekoven – misschien wel het mooiste dorp in Haspengouw – aan de haak te slaan. Hij was daar heel gelukkig en zo is die liefde voor Haspengouw gegroeid.”

Fruitdichter

Boudewijn Knevels was de eerste Haspengouwse fruitdichter. “Hij was een zachtaardige man, die enorm begaan was met literatuur, zijn gezin en anderen. Hij droeg vriendschap hoog in het vaandel en was behulpzaam. Als bestuur konden we altijd op hem rekenen”, vertelt Edith Oeyen, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers, waarvan Knevels bestuurslid was. “Boudewijn was degene die de gedichten van de deelnemers van de poëziewandeling uitprintte en ophing tussen de bloesems. Na het evenement waren de leden van de vereniging welkom in zijn achtertuin om nog even gezellig samen te zijn. Dat was altijd plezant, het gaf ons een gevoel van verbondenheid.”