Heers

Gemeente Heers wil niet langer weten van oppompen drinkwater

De gemeente Heers geeft een negatief advies voor de verlenging van de vergunning voor het massaal oppompen van drinkwater in Bovelingen, door de Watergroep. Eerder gaf ze al een negatief advies voor het Milieueffectenrapport (MER).

Tot nu toe ontkende De Watergroep dat er een verband was tussen het oppompen van het grondwater en de schade aan de woningen. De afgelopen jaren zijn de huizen van bewoners in Rukkelingen-Loon beginnen barsten. Over de kwestie loopt nog een rechtszaak (https://haspengouwnieuws.be/haspengouw-nieuws/heers/het-is-genoeg-geweest-inwoners-heers-dagen-watergroep-voor-de-rechtbank/). Ook in het rapport over de milieu-effecten van het oppompen van nog meer water worden negatieve gevolgen aangehaald. Daarbovenop komt nu het negatieve advies van de gemeente Heers. Zij vreest dat de natuur in de omgeving verder zal uitdrogen en ook gasleidingen bloot zullen komen te liggen. 

De inwoners van Rukkelingen-Loon zijn intussen met een affichecampagne gestart tegen de nieuwe vergunning voor waterwinning vlak bij hun dorp. Heel wat woningen vertonen scheuren, en zelfs deskundigen vrezen dat die veroorzaakt worden door het oppompen van grondwater.

Gasleidingen

De verzakkingen in het Hornebos zorgen nog voor een bijkomende bezorgdheid. Door het bos lopen twee gasleidingen van één meter breed. Door de beweging in de grond, zouden die kunnen scheuren met daarbij kans op ontploffing. De negatieve adviezen gaan nu naar de Vlaamse Overheid, die binnen enkele weken de knoop definitief moet doorhakken.