Heers

Vechmaalse school moet eind juni dan toch dicht

De parochieschool Het Huppeltje in Vechmaal zit al een tijdje met de spanning of ze in september open mogen blijven. Ondanks vele oproepen om voor 1 februari voor drie extra leerlingen te zorgen, lukte dat niet. “Negen kleuters is te weinig”, oordeelde de Onderwijsinspectie. De school sluit na 65 jaar gedwongen haar deuren.

De bui zat er al een tijdje aan te komen en was ook voorwerp van gesprek op de Heerse gemeenteraad. Voor de inspectiediensten moesten er op 1 februari 2019 twaalf kleuters in de school zitten. Toen dat niet het geval was, kreeg de kleuterschool nog twee gedoogjaren. Directeur Ingrid Royer en schooljuf Tanja Biets gingen dan ook gedreven op zoek naar extra kleutertjes. Alle acties ten spijt, zoals flyers, huisbezoeken en oproepen via sociale media, leverden helaas niets op.

Geboortecijfers

“Tot voor enkele jaren waren er steeds tussen de 12 en 25 kinderen”, zegt Ingrid Royer. “De terugval is vooral te wijten aan de lagere geboortecijfers. We zien maar weinig nieuwe, jonge ouders in deze deelgemeente. Voor volgend schooljaar hadden we wel al inschrijvingen en zouden we starten met 12 kleuters, maar die boodschap heeft de Onderwijsinspectie naast zich neergelegd.”

Alle moeite ten spijt: op 1 februari van dit jaar telde de school in Vechmaal slechts negen kleuters en dus valt het doek op 30 juni. Schepen van Onderwijs Bart Stevens (VLDumont) bevestigde de sluiting tijdens de gemeenteraadszitting. De twee leerkrachten worden na dit schooljaar ter beschikking gesteld van andere scholen door de reaffectatiecommissie. De leerlingen zullen voor september op zoek moeten gaan naar een andere school.