Haspengouw Nieuws

Jonge das alsnog overleden *** Natuurhulpcentrum reageert zeer scherp

De jonge das die eerder deze week werd toegetakeld is bezweken aan zijn verwondingen. De verslagenheid bij veel Limburgers is groot. Sil Janssen van het natuurhulpcentrum Opglabbeek reageerde zeer scherp na afloop van enkele dramatische dagen. “Niet één appel, maar de halve mand van de jagerij is rot.”

Ondanks de beste zorgen is de das die werd toegetakeld overleden. Voor Sil Janssen is het geen verrassing dat de vermeende dader – de man met de stok – uit de jagerij komt. “Het is alweer iemand uit dat milieu. Ik wacht op een krachtig signaal vanuit de jagers dat dit soort mannen niet thuishoort in hun rangen. Ze moeten niet afkomen met dat gezegde van ‘enkele rotte appels’. Voor mij is de halve mand rot. Wat hier gebeurd is kan niet door de beugel.”

Jagersverenigingen veroordelen niet

De jagersverenigingen zijn één dag na de oproep van Janssen nog niet ingegaan op de oproep om het zinloze geweld op de jonge das te veroordelen. “Zij moeten de man niet veroordelen, maar wel datgene wat er met de das is gebeurd.” In sommige media verweren de jagersverenigingen zich enkel tegen de uitlatingen van Janssen.

De politie heeft de verklaring van de man met de stok afgenomen. Die mocht vervolgens beschikken. De zaak heeft heel wat mensen aangegrepen.

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir stelt zich burgerlijke partij tegen de jager en wacht het gerechtelijke onderzoek af. Ook Vogelbescherming Vlaanderen stelt zich burgerlijke partij.