Kortessem

Broodfokkers uit Kortessem mogen nooit nog honden houden

Een koppel uit Kortessem krijgt een levenslang verbod op het houden van honden opgelegd. De rechtbank veroordeelde het paar tot 1 maand cel en een boete van 2.400 euro voor dierenverwaarlozing. De schrijnende toestanden waarin de inspectie op het domein de honden aantrof spraken voor zich.

De feiten zelf dateren van 2018. Tijdens een inspectie bleek dat de twee beklaagden 7 honden hadden opgesloten in een aanhangwagen, en dat ze zwaar werden verwaarloosd. In totaal vonden de inspecteurs 25 honden die kampten met vlooieninfecties, angststoornissen en een chronisch gebrek aan daglicht hadden. Het was er erg vuil. De beestjes waren erg uitgehongerd. Eten en drinken werd er nauwelijks gevonden. Zeven puppy’s zaten apart opgesloten in een aanhangwagen zonder daglicht. Ook de runderen die in de stallen werden aangetroffen ondergingen hetzelfde lot en hadden zelfs geen stro.

Recidivist

De rechtbank veroordeelt het koppel nu en spreekt van recidivisme. “De man werd al eens veroordeeld voor dierenverwaarlozing, maar hij kwam er toen vanaf met opschorting van straf. Een verbod op het houden van dieren is de enige manier om hen de ernst van de feiten te laten inzien”, besloot de rechtbank.

De rechter veroordeelde de man en zijn vrouw elk tot een celstraf van een maand met uitstel en een geldboete van 2.400 euro. Ze kregen een levenslang verbod op het houden van honden en een verbod op het houden van runderen gedurende drie jaar.