Kortessem

Kortessems maatwerkbedrijf De Wroeter krijgt steun van minister Crevits

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) zorgt voor een tewerkstelling van 245 extra medewerkers in de sociale economie. De extra jobs moeten het mogelijk maken om nieuwe duurzame en circulaire bedrijfsactiviteiten op te starten. Het Kortessemse bedrijf de Wroeter is één van de 68 projecten die door Crevits worden gesteund. “Wij gaan al het fruit persen dat in Haspengouw anders toch verloren zou gaan.”

“Maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen zijn belangrijk in de tewerkstelling van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en zijn een cruciale schakel in onze economie. Na de massale respons op mijn oproep hebben we 5 miljoen euro vrijgemaakt voor die maatwerkorganisaties”, steekt Minister Crevits van wal. “Doordat de projecten zich expliciet moesten toespitsen op duurzame circulaire economie, zetten we niet alleen  245 kwetsbare personen extra aan het werk, maar maken we tegelijk ook werk van de verduurzaming van onze sociale economie.”  

Circulaire en duurzame economie

De extra personeelsuitbreiding schept ruimte voor de maatwerkbedrijven – en afdelingen om nieuwe, duurzame bedrijfsactiviteiten op te starten of uit te breiden. Crevits: “Veel circulaire activiteiten lenen zich goed voor sociale tewerkstelling, denk maar aan het sorteren, inzamelen, onderhoud of reparatie van herbruikbare goederen. Op dit moment werken al veel maatwerkorganisaties rond circulaire economie. Bij deze oproep voor extra jobs werd voor het eerst een inhoudelijke focus gelegd op duurzame circulaire economie. Maatwerkondernemingen die in hun projectvoorstel aantonen da ze hun kerntaak – namelijk het tewerkstellen van personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – verbinden aan duurzame en circulaire economie, kunnen financiële steun ontvangen.”

In alle provincies werden er voor de maatwerkbedrijven (meer dan 20 werknemers) en maatwerkafdelingen (minder dan 20 werknemers ) 68 nieuwe projecten goedgekeurd. In Limburg kregen in totaal 13 projecten goedkeuring, goed voor 34 extra plaatsen.

De Wroeter:  circulair en lokaal appelsap in samenwerking met gemeenten uit de regio Haspengouw

Maatwerkbedrijf De Wroeter uit Kortessem doet aan biologische groenten- en fruitteelt, groen- en landschapsonderhoud, horeca-activiteiten, semi-industrieel werk en tenslotte ook verkoop via onder andere een boerderijwinkel. Jaarlijks gaan in Haspengouw veel kilo’s fruit verloren. De Wroeter wil daar met hun project op ingrijpen en de appels een nieuw leven geven en verwerken tot lekker en gezond sap voor lokale consumptie. De Wroeter beschikt over een persinstallatie voor hardfruit en perst nu al reeds jaarlijks een 25.000 liter voor hoofdzakelijk eigen verkoop en consumptie in hun horecaprojecten. Ze willen deze activiteit nu uitbreiden en zich richten naar openbare besturen en andere instanties uit de regio.

Sap

Het plan is om dit sap opnieuw aan de man te brengen via gemeentebesturen, de provincie Limburg, ziekenhuizen, rust- en verzorgingsinstellingen, scholen,… Zij kunnen dan promotor en afnemer worden van dit sap van lokale boomgaarden. De mogelijkheden zijn divers. Elke gemeente kan bijvoorbeeld zijn logo en label bedenken en het sap pimpen tot een gepersonaliseerd hebbeding van iedere gemeente. Daarnaast kan een gemeente ervoor kiezen een deel van het appelsap te schenken aan armoedeorganisaties en goede doelen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits besluit: “Door onze focus op duurzame, circulaire economie, bouwen we verder aan de ‘European Green Deal’, die als doelstelling heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. De goedgekeurde projecten zijn heel uiteenlopend en zullen in verschillende domeinen van onze samenleving en in elke provincie, waaronder provincie Limburg, een wezenlijk verschil maken op vlak van duurzaamheid. Ik ben vooral ook tevreden dat we hiermee 245 extra mensen de kans geven op een goede job in onze maatwerkorganisaties.”