Kortessem

Landbouwbedrijf Roebben trekt zelf de aanvraag voor megakippenstallen in

Met het stikstofarrest dat een begin wil maken met de beperking van de stikstof-uitstoot in o.a. de veeteelt, en het aanvaarden van dat arrest door de administratie van het departement Landbouw, lijken de boeren te gaan beseffen dat uitbreiding een onbegonnen zaak is. Het landbouwbedrijf Roebben trok woensdag zelf de aanvraag in voor twee megastallen. “Het beleid van minister Demir is de ziel en het hart van onze familiale landbouw de dood aan het injagen”, reageert Michaël Roebben.

Minister voor Natuur Zuhal Demir (N-VA) klonk vastberaden woensdagavond in ‘De Afspraak’ op Canvas. Zij wil niet langer ter plaatse blijven trappelen. “De hoeveelheid stikstof moet naar beneden, en drastisch”, klonk het op de openbare zender.

Ook haar tegenhanger, minister voor Landbouw en Economie, Hilde Crevits (CD&V), lijkt te beseffen dat er stilaan een ‘sense of urgency’ is. Stikstof kan alleen maar flink dalen – wat nodig is voor de natuur en onze gezondheid – als er scenario’s klaar worden gestoomd om de beperking van de veeteelt op te vangen. De enige die in het verhaal nog niet mee lijkt te zijn, is de Boerenbond. Daar lijkt de tijd stil te blijven staan, zo bleek uit het interview van Phara de Aguirre met minister Demir. Demir bezoekt naar eigen zeggen veel boeren. Die lijken nu te beseffen dat het ‘over and out’ is met grote veeteeltbedrijven. Er zijn er die nadenken over hun toekomst, en hoe die in te vullen. Dat bleek ook woensdag toen het landbouwersbedrijf Roebben zelf de stekker uit de aanvraag trok.

Kortessem

Het landbouwbedrijf Roebben uit Kortessem geeft als eerste een duidelijk signaal en ziet nu af van het bouwen van twee megastallen voor 177.000 extra kippen. Hoe Michaël Roebben en zijn twee zoons de toekomst nu zien is misschien nog te vroeg om te vragen. Maar die toekomst ligt wellicht niet langer in de industriële landbouw.

De familie reageerde zelf ook al op het intrekken van de aanvraag via Facebook: “Wij, Roebben LV familiaal landbouwbedrijf, hebben er zelf voor gekozen om onze toekomstvisie in en van het bedrijf met de vergunningsaanvraag richting de minister in te trekken. WIJ hebben het beleid van minister Demir en haar aanhangers van natuurpunt NIET de kans gegeven om onze toekomstplannen af te wijzen! Wij hebben haar niet willen gunnen ons een NEE te geven. Haar beleid is de ziel en het hart van onze Vlaamse FAMILIALE land en tuinbouw de dood in aan het jagen! En WIJ hebben haar geen zeg in ons dossier willen gunnen!” Totdaar de reactie van de familie Roebben.

De vorige vergunningsaanvraag voor het bedrijf in de Opeindestraat werd in februari vernietigd. Nadien had de boer een nieuwe aanvraag ingediend, die hij nu zelf intrekt.

Dit was ons artikel van februari: