Haspengouw Nieuws

Marc Penxten bruggenbouwer richting ééngemaakte politiezone Haspengouw

Het politiecollege van het Kanton Borgloon heeft gisterenavond Marc Penxten aanvaard als nieuwe voorzitter. De N-VA-burgemeester van Alken zal rust moeten brengen na enkele moeilijke maanden in de zone. Maar de eenmaking van de drie Haspengouwse politiezones is nog niet voor morgen. “Ondertussen blijven we doorwerken en komt het huidig politioneel beleid niet in gevaar”, zeggen de 5 burgemeesters van Alken, Kortessem, Wellen, Borgloon en Heers.

Burgemeester Marc Penxten staat bekend als een man van dialoog en van bruggen bouwen. Die vaardigheden gebruikt hij vaak in eigen gemeente en maakte de N-VA daar groot en populair. De burgervader zal zijn skills voor meer dan 100% moeten gebruiken om heel wat brokken en mislukkingen te lijmen en een positief project voor een grote politiezone te laten groeien.

Crisis

De politiezone Kanton Borgloon kampt al enkele jaren met moeilijkheden. Voorzitter Awouters, de burgemeester van Borgloon, was nochtans de laatste tijd een goed parcours aan het rijden. Met een extra injectie van 200.000 euro en 10 extra politiemensen maakte hij de politiezone aantrekkelijker voor de 2 andere entiteiten, die van Tongeren en Sint-Truiden. Met Tongeren ging het zo vlot dat Geert Luypaert ook werd aangesteld als korpschef van de zone Borgloon. Maar dat ging ten koste van waarnemend korpschef Rhonny Maes, die prompt een klacht indiende bij de Vlaamse Overheid en zijn gelijk kreeg. Awouters en Maes kunnen voorlopig niet door één deur, en de terugkomst van Maes bracht Awouters in een zeer moeilijke positie.

Discretie

Marc Penxten zal de komende weken in alle discretie praten met alle betrokkenen, mensen en zones. Hij staat voor de opdracht, eens de rust is weergekeerd, om een groot verhaal te schrijven richting een ééngemaakte politiezone Haspengouw, van Sint-Truiden tot en met Tongeren, en alles wat daar tussenin ligt.

Staartje

In de gemeente Wellen krijgt het ontslag van Rhonny Maes als waarnemend korpschef intussen een staartje. N-VA Wellen stelt vast dat ze bij vragen over de vervanging van Maes door Luypaert (Tongeren) door het gemeentebestuur van “het kastje naar de muur werd gestuurd”, aldus Gerry Briers. “Wat mochten we niet weten”, vraagt Briers zich luidop af. “Het ABB oordeelde dat de vervanging van Maes onwettig bleek. Wij willen vanaf nu openheid over wat er in alle raden waar we als gemeente Wellen in zetelen gezegd wordt”, besluit Briers. De fractieleider zal de zaak vrijdag aankaarten op de gemeenteraad.