Haspengouw Nieuws

Medische vrijwilligers al twee maanden niet uitbetaald in vaccinatiecentrum Sint-Truiden

De medische vrijwilligers van het vaccinatiecentrum te Sint-Truiden zijn de laatste twee maanden nog niet betaald geweest. Aanvankelijk liepen de betalingen vlot, maar nu hinkt men blijkbaar achterop. “We gaan dit in orde brengen”, reageert dokter Vandervelden via burgemeester Engelbosch vanuit de Eerstelijnszone Haspengouw (ELZ).  

Het geld voor de vrijwilligersvergoeding wordt in principe maandelijks uitbetaald en komt uit het globale werkingsbudget dat een vaccinatiecentrum van de Vlaamse overheid krijgt. In Borgloon heronderhandelde de burgemeester het dure contract met Probis en verzorgt de stad nu zelf de betalingen. “Wij betalen onze vrijwilligers stipt en correct. Wij schieten dat voor en krijgen het geld later wel vanuit de Eerstelijnszone”, geeft burgemeester Eric Awouters (Open Vld-Stroop) van Borgloon ons mee.

In orde brengen

In Sint-Truiden gebeurt de betaling rechtstreeks vanuit de ELZ. Dat leverde geen problemen, tot twee maanden geleden. Enkele mensen lieten weten aan nieuwssite Trudocs dat ze niet zijn uitbetaald.

Hoewel de stad niet verantwoordelijk is voor die betalingen, maar wel de ELZ zelf, informeerde de waarnemende burgemeester naar een laatste stand van zaken. Jelle Engelbosch (N-VA) bevestigt de betaalachterstand: “Dat klopt. Nu, de medische vrijwilligers worden door de eerstelijnszone betaald, niet door de stad. Maar aangezien mensen geen boodschap hebben aan vingerwijzen, heb ik zelf contact opgenomen om te horen waarom de ELZ dat nog niet gedaan heeft. Daar geeft dokter Vandevelde aan dat ze het in orde gaan brengen.”

Raadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) vindt dat het niet kan dat de vrijwilligers niet of te laat betaald worden. “Zij leveren prachtig werk. Deze zaak moet snel uitgeklaard worden.”