Haspengouw Nieuws

Natuurpunt Limburg stelt plantenverkoop noodgedwongen uit

De verdeling van onze klimaatbomen, die gekoppeld is aan de jaarlijkse plantenverkoop van Natuurpunt Limburg, was voorzien op 14 en 28 november. Vanwege de toenemende besmettingen en verstrengde coronamaatregelen besliste Natuurpunt om de distributie van de planten op te schuiven naar februari 2021.

Onlangs verdeelden Natuurpunt Limburg en de Cristal brouwerij, onderdeel van Alken-Maes, samen nog 3.000 gratis klimaatbomen. De actie was de start van de jaarlijkse plantenverkoop van Natuurpunt en is gekoppeld aan de duurzaamheidsagenda van de brouwer.

Bomen die wat aankunnen

“In de laatste jaren zien we het klimaat heel snel veranderen. Dit jaar werden weer hitterecords gebroken in ons land en hadden we opnieuw te maken met zeer droge periodes”, legt Stefan Carolus, voorzitter Natuurpunt Limburg, uit. “Niet al onze inheemse boomsoorten zijn opgewassen tegen deze toegenomen temperaturen en droogte. Daarom focussen we op bomen die beter bestand zijn tegen de klimaatsverandering zoals de zwarte els, de meidoorn en de beuk die we hier vandaag planten.” Voor Carolus is de samenwerking met bedrijven belangrijk. Hij klinkt zeer dankbaar: “Vandaag geven we de aanzet tot een grote plantactie, samen met de brouwerij, van 3000 struiken en bomen voor onze provincie. Vorig jaar hebben we over gans Limburg 28.000 planten en struiken verkocht. Deze plantactie viert haar 10e verjaardag, en als dan een bedrijf als Alken-Maes daar mee haar schouders onder steekt, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn.” Ook de gemeente doet haar duit in het zakje. Schepen Frank Vroonen voor Natuur: “We voorzien voor elke Alkenaar één gratis klimaatboom.”

Speerpunt deputatie en van Vlaanderen

Van de hitte en de droogte is nochtans maar weinig te merken op de regenachtige oktoberdag waarop de eerste bomen geplant worden. Toch schrikt het frisse weer de deelnemers (zie foto), waaronder Alkens burgemeester Marc Penxten en schepen Frank Vroonen, gouverneur Jos Lantmeeters, gedeputeerde Bert Lambrechts en voorzitter van Cordium, Carien Neven, niet af. Gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) bevestigt dat de CO²-norm moet gehaald worden, mede door het provinciaal bomenplan, goed voor ruim één miljoen euro. “Voor de deputatie is dit één van onze speerpunten.” Ook Vlaams minister Zuhal Demir, bevoegd voor Natuur, steunt de campagne: “Dit is een mooi voorbeeld van een doorgedreven samenwerking tussen natuurverenigingen, bedrijven, provincie en lokale beleidsmakers. Ik ben hier in Alken om dit mooie initiatief te ondersteunen. Zelf wil ik 4000 hectare méér bos op het einde van de legislatuur halen. Ik ben vastberaden om Vlaanderen verder te vergroenen. Zeker tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden hoe belangrijk voldoende bos en natuur is voor ons mentale welzijn. Om onze ambitie van 4.000 ha extra bos tegen 2024 waar te maken, reken ik ook op de bedrijfswereld. Het is prachtig om te zien dat een Limburgse onderneming als Alken-Maes die voortrekkersrol mee opneemt en samen met ons streeft naar een groener Vlaanderen. Het is daarnaast ook de beste public relations die je kan voeren. Steek wat van uw marketingbudget in de grond en zeg het met bomen. Geen mooier cadeau aan de gemeenschap dan deel uit maken van de oplossing van het natuur- en klimaatprobleem. En wat Natuurpunt betreft hoop ik met hen rond ‘natte natuur’ een en ander te kunnen dynamiseren, want ook de droogteproblematiek is een uitdaging om aan te pakken.”

Efficiënt en ecologisch brouwen

Het belang van dit soort campagnes is volgens Annick Vincenty, CEO van Alken-Maes, niet te onderschatten: “Bomen aanplanten is een belangrijke manier om CO2 uit de lucht te halen. In onze brouwerij zetten we ook al in op hernieuwbare energie via zonnepanelen. Er staan 6000 zonnepanelen op ons dak! We organiseren het brouwproces zo efficiënt mogelijk, en met deze actie kunnen we nog een extra steentje bijdragen. In onze productie is onze CO2-uitstoot sinds 2008 trouwens met ongeveer 70 procent gedaald.”