Haspengouw Nieuws

Nepagenten actief in Haspengouw

In Zuid-Limburg zijn nepagenten aan het werk. Zij bellen in een uniform aan, zogezegd voor een controle. Maar in de praktijk bestelen ze de mensen. “Vraag altijd naar hun legitimatiekaart”, zegt Dorien Baens van de politiezone LRH.

De dieven sloegen al op verschillende plekken in Zuid-Limburg toe. Ze bellen aan en zeggen dat ze langskomen voor een controle. “De verdachten droegen telkens politiekledij”, vertelt Dorien Baens van politiezone LRH. “Een derde verdachte zat in een bestelwagen.”

“Als mensen agenten aan de deur krijgen, moeten ze vragen naar hun legitimatiebewijs”, raadt Baens aan. “Ze moeten die legitimatie altijd bij zich hebben. En om een woning te doorzoeken, moet de politie altijd een huiszoekingsbevel van de onderzoeksrechter kunnen voorleggen.” De dieven verplaatsten zich met een zwarte bestelwagen. “Agenten rijden altijd met een politievoertuig”, besluit Baens.

Een politieagent in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren, maar als je ernaar vraagt moet hij zijn politielegitimatiebewijs wel tonen.

Als een ‘agent in burger’ vertelt dat hij van de politie is, moet hij wél uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen. Vertrouw je een politieagent niet? Dan kan je altijd contact opnemen met de politiezone van jouw gemeente.