Limburg, Nieuwerkerken

Vriendelijke pastoor moet Nieuwerkerken helaas inruilen voor Zolder

De 45-jarige Ghislain Agognon, afkomstig uit het Afrikaanse Benin, moet zijn geliefde Sint-Pieterkerk en parochie van Nieuwerkerken helaas inruilen voor de gemeente Zolder. De vriendelijke geestelijke werd er op handen gedragen.

Ghislain Agognon, de parochiepriester van Nieuwerkerken en deelgemeenten, heeft in beperkte kring afscheid genomen van zijn parochieteam en de leden van de kerkfabriek. Een grote afscheidsviering met alle parochianen was door corona niet mogelijk. “Dat vind ik heel erg jammer, want ik mis de mensen wel. Ook de zieken en ouderen mag ik al een hele tijd niet meer bezoeken. Hoe dan ook vertrek ik met goede herinneringen en voel ik mij toch een beetje Nieuwerkerkenaar. Nieuwerkerken was ook mijn eerste opdracht, dus dat zorgt voor een blijvende band. Naast de inwoners ga ik de bloesems in mei het meest missen”, zo blikt de pastoor terug. Agognon was acht jaar lang actief in de gemeente, en erg graag gezien. Hij verkast nu op vraag van het bisdom naar Zolder. Maar een opvolger is er niet. Onbegrijpelijk voor de parochianen.

Ghislain Agognon vertelt: “Ik voelde me meer en meer thuis in Nieuwerkerken en in de andere parochies. Het voelt niet als een nieuw begin, maar als een continuïteit. Ik ben één van hen. Intussen ben ik een graag geziene man bij de verenigingen. Ik word altijd als hun proost uitgenodigd. De gewoontes moet je allemaal leren en dat is toch niet eenvoudig. Wat je in de ene cultuur kan zeggen, wordt in de andere vaak anders geïnterpreteerd of kan er gewoon niet. Het is voor mij veel luisteren, kijken, vragen stellen. Een voortdurende scholing, steeds opnieuw leren. Maar als je iets met je hart doet en een glimlach – met de taal van de liefde – kan je alles overwinnen. Vriendelijk zijn en lachen is zo belangrijk”, besluit pastoor Ghislain Agognon.

Missionaris 

Zijn eigen roots liggen in Benin. “Na mijn studies in Leuven kreeg ik de vraag van bisschop Hoogmartens om hier als priester aan de slag te gaan. Ik zag het als een missionarisopdracht. Vroeger kwamen de priester naar Afrika om het geloof uit te dragen, en ik koos voor de omgekeerde weg. Ik ben nog altijd blij met die keuze, al moet ik toegeven dat ik elke dag de zon van daar wel mis, zeker in de winter. Als zwarte priester was het wel niet altijd makkelijk. In het begin keken sommigen wel vreemd op. Voor sommigen moet ik de eerste zwarte geweest zijn die ze van dichtbij zagen want in Nieuwerkerken heb je amper zwarte mensen. Maar al bij al heb ik heel weinig negatieve reacties gekregen.” Agognon gaf nog les Latijn in Benin, en hij eindigt met een Latijnse spreuk die hij als volgt vertaalt: “Ik onthoud de goede gebeurtenissen, maar vergeet de beledigingen.”

Opvolger

Als zijn woning eind deze maand klaar is, gaat hij aan de slag in Zolder. Voor Nieuwerkerken staat niet meteen een opvolger klaar. “We zoeken naar een oplossing voor de verdere opvolging van de pastorale verantwoordelijkheden. De bisschopsraad is er mee bezig is. Zodra er nieuws is, informeren we de parochianen”, zo laat het bisdom in een reactie weten. Agognon zal eind januari in de federatie Zolder Giuseppe Di Salvatore opvolgen. Die gaat met pensioen en keert terug naar Italië. Hij was 6 jaar aan de slag in de Zolderse kerken.