Gingelom, Haspengouw Nieuws

Vertragingen op N80 ter hoogte van Kamerijckstraat (Gingelom)

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vanaf maandag 12 april starten met de aanleg van een passeerhaven langs de Steenweg (N80) ter hoogte van de Kamerijckstraat richting Gingelom-Centrum. De aanpassing zorgt ervoor dat trage gemotoriseerde weggebruikers de uitwijkzone comfortabel kunnen gebruiken. Hierdoor zal de verkeersveiligheid verhogen en de doorstroming op de N80 verbeteren.

De werken nemen een tweetal weken in beslag. Het verhaal van de passeerhavens begon al in 2011. Toen legde AWV langs de N80 in Sint-Truiden en in Gingelom de eerste 4 van 6 passeerhavens aan ter hoogte van de Hazelaarweg en de Kamerijckstraat. Na verschillende evaluaties en overleg met onder andere de Boerenbond en de Limburgse Fruittelers Organisatie, werd beslist om deze 4 zones te verlengen van 85 meter tot 140 meter.

Handig systeem 

In 2020 paste het agentschap reeds de eerste 3 zones aan. Het handige systeem maakt dat uitgeweken voertuigen bij het gebruik van deze passeerhavens beter in beweging blijven en makkelijker opnieuw de hoofdweg oprijden. Dit zorgt voor een veiliger en verbeterd gebruik van deze uitwijkzones.  

Voor de aanpassing van de laatste van de 4 passeerhavens diende nog een grondverwerving te gebeuren. Nu die is afgerond, zal AWV ook deze laatste uitwijkzone verlengen. 

Beurtelings verkeer met tijdelijke verkeerslichten


Volgens de huidige planning start de aannemer op 12 april 2021 met de verlenging van de passeerhaven en het naastgelegen fietspad ter hoogte van de Kamerijckstraat richting Gingelom centrum. Tijdens deze werken zal het verkeer op de N80 minstens beurtelings kunnen blijven rijden door middel van tijdelijke verkeerslichten. De uitvoering van deze werken zal ongeveer 2 weken duren. Het AWV wijst erop dat deze werkzaamheden sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.