Haspengouw Nieuws

Politiezone kanton Borgloon gaat bodycams gebruiken

De 5 Haspengouwse gemeenteraden waarvan de gemeenten samen in de politiezone kanton Borgloon zitten, hebben groen licht gegeven voor het gebruik van draagbare camera’s van het type bodycam. Het gaat om Alken, Wellen, Kortessem, Borgloon en Heers. “De soms onveilige situaties voor onze agenten noopt ons hiertoe”, zegt Eric Awouters, voorzitter van de Politieraad.

Bodycams registreren geluiden en beelden vanop het lichaam van de agent. Het nieuwe reglement dat dit in Haspengouw toelaat werd op de respectievelijke gemeenteraden goedgekeurd. Vanaf deze week zijn de bodycams al operationeel.

Onveilig gevoel

“Een aantal politiemensen voelt zich onveilig, bijvoorbeeld omdat er naar hen gespuwd wordt. In coronatijden niet evident”, vertelt Eric Awouters (Open VLD/Stroop) die voorzitter is van de Politieraad en burgemeester van Borgloon. “Daarom wilden we sneller schakelen en aangezien het voorstel is goedgekeurd in de 5 Haspengouwse gemeenten, treedt het ook onmiddellijk in voege.” Borgloon zelf kent hier en daar onrustige straten omdat er drugdealers wonen. Zuid-Limburg heeft last van drugscriminelen, denken we maar aan de dealer in Sint-Truiden die onlangs werd opgepakt.

10 bodycams

Het filmen met een bodycam is feitelijk een observatie met behulp van een technisch middel: een vorm van versterkte waarneming. De camera registreert datgene waarop hij gericht is, in veel gevallen dus de gebeurtenissen die de drager zelf meemaakt, ziet en/of hoort.

De politiezone kanton Borgloon gaat nu het gebruik van bodycams te integreren in haar operationele werking.

“De politiezone Borgloon heeft een budget in de begroting 2021 voorzien voor de aankoop van 10 bodycams voor de interventie- en verkeersdienst. Vanuit het PLOT is nu een aspirant hoofdinspecteur aan de zone toegewezen voor de stageperiodes tijdens zijn opleiding en zijn eindwerk. Als eindwerk heeft deze de implementatie van bodycams in onze politiezone opgekregen”, aldus Awouters. “Hiertoe heeft hij contacten  gelegd en bekomen dat onze medewerkers in de eerste 3 weken van maart bodycams mogen testen.”