Limburg, Sint-Truiden

Aantal besmettingen blijft dalen in Limburg *** Inwoners van Sint-Truiden het meest ingeënt

Opbeurend nieuws vanuit het Limburgse coronafront. Na 25 dagen van stijgende cijfers, daalt het aantal besmettingen opnieuw in Limburg. Eén maand na de start van de vaccinatiecampagne kregen 24.141 Limburgers een vaccin. Daarmee is 3,4 procent van de 18-plussers ingeënt. Sint-Truiden is koploper wat betreft het aantal vaccinaties.

Na 25 dagen van stijgende besmettingscijfers lijkt het tij eindelijk te keren in Limburg. Volgens de jongste cijfers van Sciensano telt Limburg 1.477 besmettingen in een week tijd. Dat zijn 103 positieve gevallen minder dan de week daarvoor of een daling met 7 procent.

‘De besmettingscijfers in Vlaanderen stabiliseren, alleen in Limburg is er nu een daling’, zegt viroloog Steven Van Gucht. Een schril contrast met de afgelopen weken toen Limburg vaak nog de sterkste stijger was. Dat was vooral het gevolg van uitbraken in scholen, onder meer in Sint-Truiden, Hamont-Achel en Hasselt, waar grote testcampagnes werden georganiseerd. In totaal werd er vorige week een recordaantal van 34.229 Limburgers getest: 1.946 van hen waren positief. Dat brengt de positiviteitsratio in Limburg op 5,7 procent. Exact een maand geleden bedroeg die ratio in Limburg nog 7,4 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de epidemie als ‘onder controle’ bij een positiviteitsratio van 5 procent of lager. De regering-De Croo mikt op een ratio van 3 procent.

Limburg heeft nu ook het laagste reproductiegetal van alle provincies. Met een R-waarde van 0,96 besmetten 100 Limburgers nog 96 anderen. Daarmee verliest het virus dus een beetje aan kracht en is er voorlopig niet langer sprake van een groei van de epidemie. Toch leggen de hoge besmettingscijfers nog altijd forse druk op de ziekenhuizen. In de zeven Limburgse ziekenhuizen lagen vrijdag in totaal 146 covid-patiënten, donderdag waren er dat 144, woensdag 136.

Op intensieve zorg worden in Limburg in totaal 31 covid-patiënten verzorgd. Jessa in Hasselt telt momenteel het hoogste aantal covid-patiënten: 41, van wie 11 op intensieve. Positief is wel dat steeds minder Limburgers aan covid-19 overlijden. Tussen 29 januari en 4 februari bezweken er in de Limburgse ziekenhuizen 9 covid-patiënten. Ter vergelijking: eind december waren er dat bijvoorbeeld nog 23 in een week.

3,4 procent gevaccineerd

Eén maand na de start van de vaccinatiecampagne zijn in totaal 24.141 Limburgers boven de 18 jaar ingeënt, wat neerkomt op een vaccinatiegraad van 3,4 procent. Van die 24.141 ingeënte Limburgers kregen er 23.192 het Pfizer-vaccin en 949 het vaccin van Moderna. In nagenoeg alle Limburgse rusthuizen – 99 van de 100 – hebben de bewoners al minstens één dosis van het Pfizer-vaccin gekregen. De bewoners van rusthuis Immadi in Hasselt krijgen komende week als laatsten hun eerste prik.

Daarnaast zijn ook al 7.784 personeelsleden in de rusthuizen ingeënt met het Pfizer-vaccin. In de zeven Limburgse ziekenhuizen werden ondertussen al enkele honderden medewerkers van de spoed, intensieve zorg en de covid-afdelingen ingeënt, al zitten de vaccinaties daar nog niet op kruissnelheid. Jessa kreeg vrijdagavond wel het bericht dat ze in de week van 15 februari 2.118 vaccins voor hun personeel geleverd krijgen.

De eerstelijnszorgprofessionals, zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen, worden in principe vanaf 15 februari ingeënt in de vaccinatiecentra, al zal alles afhangen van de beschikbaarheid van vaccins. Een aantal zorgprofessionals werd ondertussen wel al ingeënt met vaccins die rusthuizen op overschot hadden.

Truienaren meest ingeënt

Van alle Limburgse gemeenten heeft Sint-Truiden momenteel de hoogste vaccinatiegraad. In totaal zijn al 1.578 Truienaren ingeënt, dat is 4,7 procent van alle inwoners. As heeft met 129 ingeënte bewoners momenteel de laagste vaccinatiegraad in Limburg (1,9 procent). Vooral de gemeenten met veel rusthuizen op hun grondgebied hebben momenteel een hoge vaccinatiegraad.