Sint-Truiden

Aflossing van de wacht bij CD&V in het Truiense stadsbestuur: Vanoirbeek komt – Reniers gaat

Gisterenavond werd gemeenteraadslid Stijn Vanoirbeek (CD&V) ingezworen als schepen. Zijn bevoegdheden zijn Sport- en Recreatieve Planning, cultuur, bibliotheek, kunstonderwijs, lokaal gezondheidsbeleid, roerend erfgoed, archief, musea, wijk- en dorpszaken en senioren. Vanoirbeek volgt daarmee Jurgen Reniers op. Zijn eerste toespraak straalde rust uit en een vaste wil. Haspengouw Nieuws sprak met de nieuwbakken schepen.

Stijn Vanoirbeek wordt door burgemeester Heeren ingezworen als zesde schepen van de stad Sint-Truiden. Hij zal dat blijven tot het einde van de legislatuur in 2024.

Dag schepen. Proficiat met uw aanstelling. U krijgt een uitgebreid bevoegdheidspakket. Wat zijn uw ambities?

Vanoirbeek: “Als schepen wil ik op deze domeinen graag onze stad nog meer helpen uitbouwen. Als ploeg mogen we terecht fier zijn op wat er de afgelopen legislatuur al verwezenlijkt is. De pandemie heeft vanzelfsprekend roet in het eten gegooid, maar toch hebben we een nieuw sportpark kunnen openen, hebben we dorpsactiviteiten georganiseerd op een creatieve en originele manier en werd er een afhaalsysteem op poten gezet in de bibliotheek, waardoor de inwoners van Sint-Truiden toch bij hun vertrouwde diensten en instellingen terechtkonden. Dat is natuurlijk niet enkel de verdienste van een schepencollege, maar van een heel grote ploeg van enthousiaste, bekwame medewerkers én vrijwilligers. Ik kijk er naar uit om met hen allemaal samen te werken en mooie projecten uit te rollen.

U beklemtoonde gisterenavond bij uw aanstelling dat beleid voeren een ploegsport is. Vanwaar die insteek?

Vanoirbeek: “In het verleden ben ik nog hoofdleider geweest van de jeugdbeweging in Zepperen. Toen al merkte ik dat ik het liefst in een ploeg werk. Als we samen met een gemotiveerd team kleine en grote opdrachten tot een goed einde kunnen brengen, geeft me dat energie. En hopelijk kan ik die energie op mijn beurt ook weer doorgeven aan de ambtenaren.”

Betekent de stap naar het schepenambt een herschikking in uw professioneel leven?

Vanoirbeek: “Om mijn politiek mandaat naar behoren te kunnen uitvoeren, verminder ik mijn professionele activiteiten. Op die manier kan ik voldoende tijd uittrekken voor de stad. Ik doe dat met plezier, want zo kan ik me ook voor de volle 100% inzetten voor enerzijds de Truienaar, maar anderzijds zeker ook de medewerkers die achter de schermen alles goed doen draaien. Zij verdienen het om een schepen te hebben die beschikbaar is en hen ondersteunt waar mogelijk.  Ik heb het voordeel dat ik het schepenambt kan overnemen van mijn partijgenoot Jurgen Reniers, die de voorbije drie jaar al heel wat mooi werk geleverd heeft waar ik aan kan verder bouwen.”

Mocht er de komende drie jaar nog wat vrije tijd overblijven, wat doet u dan zoal graag?

Vanoirbeek: “In mijn vrije tijd run ik samen met mijn vader een boerderij in Zepperen met schapen en een perenplantage. Dat vraagt wat tijd en het is ook fysiek intens, maar ik leef helemaal op als ik in weer en wind buiten kan zijn. En er geeft niets zo veel voldoening als een pasgeboren lammetje voor de eerste keer op zijn benen zien staan. Na het overlijden van mijn broer in 2016 hebben we – een groepje vrienden en ik – een nieuw bier laten brouwen als herinnering aan Jo: ‘Jo Zeppers Vriendenbier’. Jo was een allemansvriend en ging maar al te graag eens een pintje drinken, dus het leek ons een passende manier om hem te herdenken. Ik denk dat hij het fantastisch zou vinden als hij kon zien wat we ‘dankzij’ zijn bier al bereikt hebben. De opbrengst ervan gaat naar het KinderKanderFonds en Kom op Tegen Kanker. We kunnen er zelfs de lokale basischool ‘Het Blavierke’ financieel een beetje mee ondersteunen. Ik ben heel blij dat ik op die manier iets kan terugdoen voor de gemeenschap waar ik zoveel steun van gekregen heb na het overlijden van mijn broer en moeder.”

U fietst ook graag, horen we vertellen.

Vanoirbeek: “Klopt. Zondagochtend spring ik de fiets op en rijd ik samen met wat vrienden doorheen de streek. Ik denk dat we ondertussen wel alle holle wegen, veldweggetjes en straten van Sint-Truiden doorkruist hebben. Maar het blijft plezant, en elk dorp heeft hier zijn unieke charme en identiteit. Dat is net wat onze streek zo mooi maakt, in elk seizoen. Tenslotte probeer ik geen enkele thuiswedstrijd van de lokale voetbalploeg Zepperen-Brustem VV te missen, want dat zijn stuk voor stuk kanjers die daar spelen!

Op de gemeenteraad klonk het alsof u er echt zin in hebt. Een slotwoordje?

Vanoirbeek: “Ik kijk er naar uit om vanaf januari mee mijn schouders te mogen zetten onder de toekomst van Sint-Truiden, samen met fantastische collega’s en ambtenaren en om mijn stadsgenoten ten dienste te kunnen zijn op eender welke manier dat ik kan. Het is een eer om schepen te mogen zijn van de stad waar ik geboren en opgegroeid ben, en die voor altijd in mijn hart zit.”

Rudi De Cock, 21/12/2021