Sint-Truiden

Frustraties bij Truiense automobilisten

Afgelopen dagen was het voor de tweede keer in één maand tijd dat het verkeer komende van het Europaplein toch de stad wordt ingeleid en zich daar vastrijdt. Het wil maar niet lukken met het verkeersbeleid van de stad.

Met de opbouw van de kermis is er parkeerverbod op de markt en in de Luikerstraat. Door de nadarhekken kom je er inderdaad niet langs. Je moet dan omrijden via het vaccinatiecentrum, de Minderbroederskerk. En zo word je weer het centrum uitgeleid. Een autobezoek voor niks want je komt dan op de Naamsevest uit, enkele honderden meters verder van het Europaplein, waar je de stad inreed. Dat leidt tot files en frustraties.

Dat de stad alweer niet ingrijpt en de automobilisten waarschuwt dat ze aan het Europaplein best omrijden, gaat er bij velen niet in. “Het is de tweede keer op één maand tijd dat we ons vastrijden om dan, na een kwartier, uit te komen op de Naamsevest, die je beter ineens vanaf het Europaplein had gekozen.”

Falend verkeersbeleid

Het wil maar niet lukken met het verkeersbeleid van het stadsbestuur. Enkele maanden geleden negeerde gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans (CD&V) nog een constructief voorstel van raadslid Laurien Bamps (Open VLD) om de Zoutstraat vanaf de markt opnieuw open te maken voor gemotoriseerd verkeer. Toen oppositiepartij Vooruit de maand nadien hetzelfde voorstel op de agenda plaatste van de gemeenteraad, kon Stippelmans niet anders dan groen licht geven. Ook van het hele actieplan Route2School om de zwakke weggebruikers meer veiligheid te bieden, werd niets meer vernomen, en dat één week voor de start van het nieuwe schooljaar.

Anderzijds gaan automobilisten zelf ook in de fout. Het parkeerverbod aan het Cultureel Centrum wordt compleet genegeerd. Mensen blijven er parkeren, ondanks het feit dat de parking is voorbehouden aan de kermiskramers.

De omleiding maakt dat mensen een half uur later opnieuw vlakbij het Europaplein uitkomen
Ondanks duidelijk parkeerverbodstekens blijven Truienaren massaal parkeren. “De burgemeester moet mij niet zeggen dat ik hier niet mag parkeren. Dat ze eerst zelf de regels naleeft”, geeft Etienne ons mee.