Limburg, Sint-Truiden

Bewoners rusthuis Triamant worden morgen ingeënt

De eerste lading Pfizer-vaccins voor Limburg is gisterenmiddag aangekomen in Jessa in Hasselt. De bijna 7.000 vaccins worden er bewaard in een superdiepvriezer. Vandaag vertrekken de eerste vaccins naar rusthuis Triamant in Sint-Truiden, waar morgen de eerste bewoners worden ingeënt. Dat schrijft De Standaard.

De eerste 7.000 vaccins bestemd voor Limburg vertrokken rond 10.30 uur in de fabriek van Pfizer in Puurs richting Hasselt. De koelwagen van het Limburgse transportbedrijf H.Essers, die de vaccins vervoerde, werd tijdens de rit van Antwerpen naar Hasselt geflankeerd door een wagen van de federale politie. Iets voor de middag arriveerden de vaccins in Jessa.

Beveiliging

In de apotheek van Jessa worden de vaccins opgeslagen in een zogenaamde ULT of superdiepvriezer. Dat zijn medische diepvriezers die constant gemonitord worden, zodat men zeker is dat de vaccins onder een temperatuur van -75 à -80 graden bewaard blijven.

Omdat het om een waardevolle lading gaat, heeft Jessa voor extra beveiliging gezorgd. De diepvriezers zijn op slot en ook de ruimte waarin de diepvriezers staan, is afgesloten. Daarnaast hebben we bijkomende camerabewaking geregeld en onze ziekenhuisstewards houden ook een extra oogje in het zeil.

Triamant Sint-Truiden

Een eerste lading van 225 vaccins werd gisterennamiddag al ontdooid in Jessa. Die zijn bedoeld voor rusthuis Triamant Haspengouw in Sint-Truiden, waar morgen de eerste Limburgers ingeënt zullen worden. De ontdooide vaccins voor Triamant worden vandaag met een koelwagen naar het Truiense rusthuis gebracht. Bij de vaccins zit een zendnota waarop vermeld staat op welk tijdstip de vaccins precies ontdooid zijn. De vaccins moeten immers binnen vijf dagen na het ontdooien worden toegediend. In rusthuis Triamant worden de vaccins opnieuw opgeslagen in een koelkast. Morgen krijgen de bewoners van Triamant een eerste prik. Jessa zal deze week ook vaccins leveren aan drie andere woonzorgcentra: Sint-Jozef in Pelt, waar vrijdag de bewoners gevaccineerd zullen worden, Melderthof in Lummen dat zaterdag vaccins zal toedienen, en Ocura in Herk-de-Stad waar maandag de bewoners een eerste prik zullen krijgen. De tweede prik voor de rusthuisbewoners is gepland voor februari.

Lees ook