Sint-Truiden

Truiense burgemeester Heeren opnieuw in nauwe schoentjes?

In Sint-Truiden is er heel wat te doen rond het al dan niet openbaar maken van het rapport van audit Vlaanderen. Dat agentschap onderzocht de afgelopen weken de werking van het Truiense vaccinatiecentrum. Het is de tweede keer op enkele maanden tijd dat het ontslag in de lucht hangt van burgemeester Veerle Heeren.

Er zouden bezwarende elementen in het rapport van Audit Vlaanderen staan, ten nadele van burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Het rapport van de auditeurs kan haar in nauwe schoentjes brengen. In mei pakte de lokale nieuwssite Trudocs uit met het nieuws dat Veerle Heeren als burgemeester van Sint-Truiden had voorgestoken in de wachtrij voor een coronavaccin. Screenshots van het reservatiesysteem lieten weinig twijfel bestaan: op 10 maart, toen de campagne nog maar aan de 85-plussers zat, kreeg zij als 56-jarige haar eerste prik. Op 31 maart volgde haar tweede. Ook enkele familieleden, buren en kabinetsmedewerkers kregen een snellere inenting.

CD&V Sint-Truiden houdt het rapport liever geheim; oppositiepartij Vooruit wil dat het openbaar wordt gemaakt. Het rapport zal, samen met het advies van gouverneur Lantmeeters, bezorgd worden aan minister Bart Somers. Hij moet dan beslissen of en hoe zwaar de Truiense burgemeester gesanctioneerd zal worden. Die beslissing kan nog weken op zich laten wachten vermits de Limburgse gouverneur met vakantie is.

Opvallend is dat de auditeurs niet alle communicatie konden traceren. Heeren wiste rond het moment dat de heisa uitbrak haar WhatsAppgeschiedenis. Een deel van de communicatie zou ook via haar privémail zijn verlopen, waartoe de auditeurs geen toegang kregen.

Deontologische fout

Eerder gaven politicologen al te kennen dat een burgemeester die deontologische fouten heeft gemaakt, beter zelf ontslag zou nemen. “Door dat vooralsnog niet te doen, wekt men bij de burger het idee dat het om een doofpotoperatie gaat, en dat politici meer mogen dan gewone burgers”, zo klinkt het vanuit die hoek.