Sint-Truiden

CD&V Sint-Truiden wil gemeenteraadslid Carl Nijssens eruit

De fractie van CD&V Sint-Truiden wil de samenwerking beëindigen met Carl Nijssens. Hij wordt gevraagd uit de fractie van CD&V te stappen. Nijssens wil echter blijven. “Ik begrijp dit niet”, reageert hij. Voor de Truiense CD&V-stemmers is deze crisis, na de stap opzij van burgemeester Heeren en het lopende onderzoek tegen haar, een tweede tegenslag op korte tijd.

Carl Nijssens werd in 2018 herverkozen en eindigde qua voorkeurstemmen mooi tweede na Veerle Heeren voor de partij CD&V. Omdat hij in de vorige legislatuur schepen was, leek het logisch dat hij opnieuw een ambt zou kunnen opnemen. Maar die verdeling van de schepenmandaten liep bij CD&V moeizaam. Carl Nijssens kreeg uiteindelijk geen schepenambt toegewezen.

Eruit gezet

Volgens Bert Stippelmans hebben de CD&V-raadsleden tijdens de vergadering dinsdagavond unaniem aan Carl gevraagd om uit de fractie te stappen. “De beslissing is genomen in overleg met het provinciale en nationale CD&V-bestuur”, zegt hij daarover. Maar die informatie krijgen we niet bevestigd. Integendeel. “Er was zeker geen unanimiteit”, zo geven bronnen ons mee. We contacteerden ook het nationale CD&V-bestuur, en daar zeggen ze eveneens van niets te weten.

Verstandhouding ‘onder nul’

Ook uit de heisa rond de voortijdige vaccinatie van Veerle Heeren en haar entourage, en de vaccinatie van andere CD&V-verkozenen, bleek dat de verstandhouding tussen de nummer twee en andere figuren binnen CD&V ver ‘onder nul’ zat. Toen Nijssens werd genoemd als mogelijke opvolger van Heeren werd dat discreet door CD&V’ers weggewuifd. Ook Bert Stippelmans (CD&V) verklaarde gisteren dat het vertrouwen helemaal zoek is.

Het is niet ondenkbaar dat Nijssens zich verzette tegen een terugkomst van Heeren. De burgemeester is in ziekteverlof en er loopt een onderzoek tegen haar. Maar ze is vastbesloten terug te keren op haar post. De partij kan zich dan niet nog eens een heisa veroorloven. Partijtrouw en loyaliteit zullen meer dan ooit het CD&V-adagio zijn, wil de partij in 2024 nog van betekenis zijn. “Moest Nijssens daarom nu ineens weg? Wij zien wat ooit een grote, mooie partij was, stilaan in rook opgaan”, klinkt het bij verschillende Truienaren als reactie op het ontslag van Nijssens.

Toekomst van Carl

Wat Carl Nijssens nu gaat doen is niet duidelijk. Wellicht zal hij daarover nog communiceren. De meerderheid wordt alleszins met dit ontslag niet bedreigd en ze behoudt haar ruime bestuursmeerderheid met 23 tegen 12 zetels. Door het ontslaan van Nijssens wordt oppositiepartij Vooruit wel de grootste en moet CD&V haar koppositie afstaan. Carl Nijssens zou dus als onafhankelijke kunnen gaan zetelen. Hij werd in 2018 immers rechtstreeks verkozen met 1779 stemmen.

De nieuwe zetelverdeling zou dan zijn:

Meerderheid: CD&V (9), Open Vld (7), N-VA (7)

Oppositie: Vooruit (10), Groen (1), Onafhankelijke (1)