Sint-Truiden

“De Truienaar gaat zelf de afvoerkosten voor het slachtafval moeten betalen”

De stad Sint-Truiden gaat 100.000 euro afvoerkosten voor het slachtafval op de Veemarkt zelf betalen. Vooruit Sint-Truiden vindt dat niet kunnen. “De facturen zullen worden doorgeschoven naar de Truienaar. Het is het sluitstuk van een brokkendossier met een geurtje”, aldus oppositieleider Gert Stas (Vooruit). “Wij gaan alles netjes opruimen”, reageert schepen Johan Mas (Open Vld).

Op de gemeenteraad stond opnieuw de sloop van het slachthuis op de Veemarkt geagendeerd. “Opnieuw, want bij de afhandeling van het dossier uit 2018 bleek de externe onderhandelaar van de stad dermate geblunderd te hebben dat het dossier nietig moest worden verklaard”, steekt Gert Stas van wal.

Het gaat nog steeds over de afbraak van het slachthuis en het afvoeren van het nog resterende slachtafval. De afvaltank werd nooit leeggemaakt door de uitbater NV Slachthuis. Sint- Truiden is eigenaar van de gebouwen, maar natuurlijk niet van het slachtafval.

“Hier lag een nieuwe kans voor Sint-Truiden om het deze keer goed te doen”, zegt Stas.

De bocht van N-VA

Het valt op dat de stad zelf gaat opdraaien voor de verwerking van dit slachtafval. Gert Stas vindt het vreemd dat N-VA Sint-Truiden hierin meegaat. Stas: “Hoewel de N-VA op de gemeenteraad van juni 2018, bij monde van huidig schepen van financiën Jo François, nog fulmineerde tegen het idee dat de stad hiervoor zou moeten betalen, constateren we dat het stadsbestuur toch opnieuw de factuur in de schoenen van de Truienaar wil schuiven. De stad schat de kosten hiervoor rond de 100.000 euro, maar volgens experts zal het eerder 150.000 euro zijn. Het bekken bevat na twee jaar stilstand nog 2000 m3 moeilijk te verwijderen aangedikt slib. Ook in 2018 werden deze kosten zwaar onderschat”, aldus Stas.

Opvallend feit op de gemeenteraad was dat Jo François (N-VA) niet reageerde op de kritiek ten aanzien van hem en zijn partij.  Het was schepen Johan Mas die reageerde en wederwoord gaf: “U mag gerust zijn, mijnheer Stas, we gaan dit verhaal professioneel opruimen.” Waarom het college van burgemeester en schepenen met slechts één zin reageerde blijft een open vraag.

1.2 miljoen gemiste inkomsten door wilde plannen

Het huurcontract van de NV Slachthuis liep normaal tot november 2021. De stad heeft echter het contract vroegtijdig opgezegd. Gert Stas spreekt van wilde plannen. “Er moesten 150 nieuwe appartementen op de Veemarkt komen. Deze wilde plannen stierven een stille dood, maar ondertussen liep de stad 1,2 miljoen euro aan huurinkomsten mis, werd de feestzaal Veemarkt nodeloos afgebroken, lag het slachthuis leeg en de afvaltank vol.”

Op 29 maart stemden de CD&V-, N-VA- en Open VLD-fracties voor de volledige afhandeling en betaling door de stad. Stas trekt zijn conclusie: “In Sint-Truiden wordt degene die vervuilt zelfs betaald. Dat het slachthuis stinkt wist de Truienaar al, maar dat het zo lang zou blijven stinken kon niemand vermoeden. Vooruit Sint-Truiden wil dat het gemeentebestuur actie onderneemt om de kosten van de afvalopruiming alsnog te verhalen op de voormalige uitbater.”