Sint-Truiden

De zaak Heeren één dag voor de extra gemeenteraad

Wat is de stand van zaken één dag voor de extra gemeenteraad in Sint-Truiden? Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) zal er toelichting geven op het vroegtijdig vaccineren van zichzelf en een aantal familieleden, buren, vrienden en medewerkers. Vervolgens zal zij de vragen van de gemeenteraadsleden beantwoorden.

De oppositie is zich volop aan het warm lopen voor de raadszitting van maandagavond 20 uur. Zaterdag richtte de partij Vooruit zich tot alle Truienaren om hun vragen waar ze mee zitten te mailen naar één centraal adres vragenvoorveerle@gmail.com

Veel inwoners vroegen zich de voorbije dagen af of ze ook vragen mochten stellen. Gezien het een online gemeenteraadszitting betreft kunnen alleen raadsleden de burgemeester aan de tand voelen. Ook de partij Groen is tevreden dat er maandagavond klare wijn kan geschonken worden. De meerderheidspartijen reageren verschillend op de zaak Heeren. De partij van de burgemeester, CD&V, hield het op een korte verklaring dat ze zich achter haar burgemeester schaart. Open Vld, sinds jaar en dag de vaste coalitiepartner, houdt het op een voorzichtige “we zullen zien”.

Nieuwe pijnlijke details

“Regelmatig kregen we één of meerdere namen van mensen die we ‘er snel even moesten tussen nemen’. Als we antwoordden dat er geen plaatsje meer vrij was in de dagplanning, kregen we te horen ‘dat we dan maar iemand anders moesten afbellen.” Dat zegt een vrijwilliger aan de lokale nieuwssite Trudocs. 

Eerste barst in coalitie?

Duidelijkst van al is de derde coalitiepartner, N-VA. Zij zitten mee aan het stuur sinds de nieuwe legislatuur (2019). Eerste Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) liet zich ontvallen dat hij misnoegd is over het feit dat Heeren prioriteit heeft gegeven aan een klacht tegen een klokkenluider, eerder dan over zichzelf en haar entourage transparantie te geven. Niet onbegrijpelijk als je weet dat in de stad oranje-blauw haar vast kiezerspubliek heeft, terwijl N-VA heeft moeten knokken om er te staan waar ze nu staat met 7 zetels. Maar het is nog veel te vroeg om te spreken van een mogelijke coalitiewissel. Meer nog, in Sint-Truiden is het niet ondenkbaar dat Stippelmans en Heeren hun hachje weten te redden. Maar dat zal dan toch bij de gratie van de twee coalitiepartners gebeuren.

Ook onze redactie kreeg vragen voor de burgemeester (zie verder). Het geeft toch een idee over hoe hoog het zit bij de Truienaar. Eerder werd er her en der nog voor clementie gepleit, maar sinds vrijdagavond lijkt de publieke opinie toch te keren in het nadeel van Heeren. De oppositie heeft natuurlijk vrije speelruimte omdat CD&V, Open Vld en N-VA zich quasi volledig onthouden van commentaar.

Vragen aan de burgemeester

Truiense luisteraars van onze radiozender VRW stellen pertinente vragen. We pikken er eentje uit, rechtstreeks gericht aan Heeren:

Is het nooit in uw hoofd opgekomen om de overschotten te gebruiken voor de kwetsbare mensen in onze gemeente? Ik denk aan de instellingen op of aan de rand van ons grondgebied zoals Wiric, Intesa, Ter Heide, Asster. Daar verblijven mensen met een medische kwetsbaarheid die door hun leeftijd pas laat op de lijst komen. Ook het feit dat ze in een instelling verblijven waar medewerkers continu een bron van besmettingsgevaar vormen, zorgt voor een verhoogd risico. Toch spijtig dat de burgermoeder van deze zorgstad daar niet aan denkt.”