Sint-Truiden

Details over vaccinatie burgemeester Heeren: “Dit wijst op machtsmisbruik”

Uit de details van de vermeende vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren en haar entourage, dat gisteren uitlekte, blijkt dat er al een eerste afspraak op 24 februari werd gemaakt en dat de prikjes in de voormiddag werden gezet, dus niet omdat er overschotjes waren. Oppositiepartij Vooruit spreekt van machtsmisbruik. Blijft Veerle Heeren burgemeester?

Het grote nieuws van gisteren zindert nog na. Het was de voorbije weken op sociale media en in de dagdagelijkse gesprekken tussen inwoners van Sint-Truiden één van de meest besproken onderwerpen. Zou burgemeester Veerle Heeren (CD&V) zich al dan niet hebben laten vaccineren? Gezien de screen shots bewijzen blijkt nu dat zij en haar omgeving wel degelijk zijn gevaccineerd, met 24 februari al als eerste datum voor een reservatie. Tussen 10 en 25 maart hebben minstens zeven mensen die een link hebben met Heeren of de stad, vroegtijdig een vaccinatie gekregen, meestal in de voormiddag. Op dat moment kan je nog niet spreken van overschotten.

In de krant Het Belang van Limburg vermoedt journalist Thomas Jansen dat burgemeester Heeren al in februari een lijst doorspeelde aan de centrummanagers van Probis met wie zij vrijgekomen plaatsen moesten invullen. Op 10 maart gaf het Agentschap Zorg en Gezondheid een duidelijke richtlijn dat eerst 65-plussers dienden te worden gevaccineerd.

Machtsmisbruik

Oppositiepartij VOORUIT van Sint-Truiden is niet te spreken over de gang van zaken. Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove heeft gisteren de bewijzen overhandigd aan de gouverneur en aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Fractieleider Gert Stas (Vooruit) vindt het stilaan welletjes: “De burgemeester kan zich niet blijven verstoppen. Dit wijst op machtsmisbruik door iemand die denkt dat ze onaantastbaar is.” Collega Vandenhove suggereerde gisteren al luidop dat Heeren best een stap opzij zou zetten. Wat de vraag doet rijzen….

Blijft Heeren burgemeester?

Het is koffiedik kijken hoe het nu verder gaat evolueren. Wacht de burgemeester de uitspraken af van de Vlaamse overheidsdienst en de gouverneur, en zal ze daarna reageren? Hoopt ze alsnog buiten schot te blijven omwille van haar medisch dossier? Maar wat dan met de anderen uit haar omgeving die ook gevaccineerd werden? Hoe gaat ze dat uitleggen? Of gooit ze de handdoek in de ring en mag Carl Nijssens alsnog de burgemeesterssjerp omgorden? Feit is dat dit sporen gaat nalaten op deze meerderheid en op de politiek in Sint-Truiden. Het bevestigt immers nogmaals de onder mensen besproken reputatie van de stad als een van sjoemelaars en foefelaars. Dit kwam vorige maand pijnlijk tot uiting op de gemeenteraad van Nieuwerkerken, waar burgemeester Deferm weinig verhaal had tegen zijn schepenen die zeer kwaad waren over het feit dat Sint-Truiden al zorgpersoneel had gevaccineerd, stiekem.

Aangezien corona nog niet onmiddellijk weg is, zal ook dit dossier langer blijven hangen dan normaal. De burgemeester heeft dus een hoop afwegingen te maken. Of gewoon stilletjes te wachten en hopen dat het overwaait….