Gingelom, Nieuwerkerken, Sint-Truiden

Dierenpolitie breidt stevig uit

De politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken breidt zijn team van de dierenpolitie uit van 2 naar 7 agenten. Dat is nodig, want jaarlijks komen er bij de politiezone 130 meldingen binnen rond dierenwelzijn en worden er 300 dieren opgevangen met de medewerking van het dierenasiel in Sint-Truiden.

Omdat het aantal meldingen over dierenverwaarlozing elk jaar stijgt, zullen vanaf vandaag 7 inspecteurs zich bezighouden met de controle daarvan. Zonechef Steve Provost: “Er kruipt heel wat tijd in de interventies rond dierenverwaarlozing en daarom wordt het team van de dierenpolitie uitgebreid.” 

Inspecteur Steve Wauters is er al bij van toen de dierenpolitie werd opgericht. Toen was het nog de eerste in België. “Het is nu binnen onze zone niet veel erger gesteld dan vroeger, maar met 7 personen hebben we een betere opvolging”, vertelt hij. “Dierenwelzijn stopt niet na de kantooruren en met 7 personen hebben we dag en nacht iemand ter beschikking op het terrein die gespecialiseerd is in dierenwelzijn.”

Dierenwelzijnsadvies

Nieuw is ook dat er een dierenwelzijnsadvies komt waar inwoners tips kunnen krijgen over het correct verzorgen van hun dieren. “Bij de politie is het al jaren een gewoonte om diefstaladvies te geven. Dat gaan we nu ook doen voor dierenwelzijn”, aldus korpschef Provost. “We gaan de mensen tips geven over hoe ze de leefomstandigheden van de dieren nog kunnen verbeteren.”

Soms krijgt de politie wel eens een melding van een bezorgde inwoner over bijvoorbeeld een paard dat in de winter in een wei staat. Steve Wauters van de dierenpolitie: “Toen we ter plaatse kwamen, was er wel degelijk beschutting voor het paard, dus alles was in orde. Nu gaan we een attest geven aan de eigenaar dat hij kan ophangen zodat iedereen weet dat het dier niet verwaarloosd wordt.”