Sint-Truiden

Dossier Veerle Heeren ligt bij minister Somers…wat gaat hij doen?

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters heeft zijn rapport over de burgemeester van Sint-Truiden, Veerle Heeren (CD&V), bezorgd aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Dat dat zo lang heeft moeten duren is op zijn minst een vreemde zaak. En ook nu kan het nog weken duren vooraleer er een beslissing komt over de toekomst van de burgemeester.

Veerle Heeren zal ten vroegste over drie weken uitgenodigd worden door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Sinds afgelopen donderdag loopt er een periode van drie maanden waarin de Truiense burgemeester gehoord moet worden door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Daarna is het aan minister Bart Somers om de knoop door te hakken. Hij staat daarbij voor de keuze: geen sanctie, een tijdelijke schorsing of een definitieve schorsing.

Burgemeester af?

Kan Veerle Heeren burgemeester blijven? Vermits Heeren volgens het rapport van het ABB een ernstige deontologische fout heeft gemaakt, kan dat alle kanten op. Heeren liet zichzelf en haar entourage al vroegtijdig vaccineren in maart, toen de 85-plussers nog aan de beurt waren. “Een sanctie is het minste, als signaal naar de bevolking”, klinkt het bij politieke waarnemers. De oppositiepartij Vooruit vindt dat er ontslag moet komen. Heeren zelf wil er uiteraard voor blijven gaan. Naar verluidt heeft ze voor de verkiezingen van 2018 toegevingen gedaan om toch burgemeester te kunnen blijven. Als Heeren binnenkort alsnog moet opstappen, zal ze wellicht opgevolgd worden door haar partijgenote Ingrid Kempeneers, die normaal gezien per 1 januari geen schepenambt meer zal hebben, en dus “vrij komt”. “Ik sta klaar voor mijn partij”, klinkt het daar.

Ethiek en deontologie

Op vlak van ethiek en deontologie hebben de politici van de Trudo-stad geen goede naam – en dat is nog zacht uitgedrukt – ; de laatste maanden zit het bestuur met N-VA erbij in nog nauwere schoentjes. Zo is er heel wat te doen rond schepen Jelle Engelbosch (N-VA) en zijn aankoop van een stuk grond in Velm, achter zijn woning. De gemeenteraad ging daarvoor in geheime zitting, wat niet bevorderlijk is voor de transparantie van het debat. Het toont aan hoe almachtig sommige lokale politici zich voelen, ver verheven boven de spelregels van de democratie. Daarnaast is het voor de burger die de gemeenteraden volgt niet duidelijk wat de stad aan het verkopen is van haar patrimonium, aan wie en voor hoeveel. Schepen Jo François (opnieuw N-VA, nvdr.) bracht op de laatste gemeenteraad niet voldoende helderheid.