Sint-Truiden

Eigenaars eros-panden Luikersteenweg dienen klacht in tegen beslissing schepen François

Sint-Truiden – Schepen Jo François (N-VA) kreeg maandagavond de goedkeuring van de gemeenteraad met zijn nieuw voorstel voor belastingen op eigenaars van de eros-panden op de Chaussée d’Amour. Die pikken dat niet en stappen naar de Vlaamse overheid om de beslissing ongedaan te maken. Peter van Dam (Groen) had nochtans voorspeld dat dit zou gaan gebeuren.

Onder de vorige burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit) werd er begonnen met het innen van belastingen op de huurders, de uitbaters van de verschillende eros-huizen op de Luikersteenweg. Het leverde de stadskas flink wat geld op. Maar met schepen van Financiën Jo François werkte men aan een aangepast reglement met meer juridische basis. Het nieuwe belastingreglement geldt niet langer voor de uitbaters, wel voor de eigenaars van de panden. Die eigenaars stappen nu naar de Vlaamse Overheid om hiertegen klacht in te dienen. Peter van Dam (Groen) had voor dit scenario maandagavond al gewaarschuwd op de Truidense gemeenteraad. “Ik heb weet van eigenaars die dit niet gaan pikken. Zij gaan in verzet en stappen naar de overheid en gerechtelijke instanties”, gaf hij mee aan de schepen. Maar dat viel alvast op een koude steen bij de Financiën-schepen: “Laat ze maar komen”, stelde hij strijdlustig. We zijn één dag verder. Met de démarche van de eigenaars riskeert het nieuwe reglement alweer op de lange baan te worden geschoven.

Slordigheid

Vandenhove is niet blij met de gang van zaken. De oud-burgemeester stelt vast dat de stad al jaren inkomsten misloopt. “Voor de dienstjaren 2018, 2019, 2020 en 2021 zijn er geen belastingen geïnd. Op basis van cijfers van de vorige jaren betekent dit een minimaal verlies van 680 000 euro. Dit is pure slorigheid! Waarom heeft de CD&V-Open Vld-N-VA-meerderheid zolang gewacht om deze belasting opnieuw te heffen? Waarom hadden ze niet gewoon verder geborduurd op het belastingreglement vanuit mijn periode als burgemeester? Waarom hadden ze zich niet geïnformeerd in andere gemeenten, waar gelijkaardige reglementen bestaan? Neen, zij moesten het weer anders, lees beter doen, want wat wij deden, was slecht. Gevolg: problemen met de hogere overheid.”

Het nieuwe belastingreglement geldt niet langer voor de uitbaters, wel voor de eigenaars van de panden. Volgens François zal dat de inning vlotter laten verlopen. Maar Vandenhove betwijfelt of de nieuwe regeling wel de goedkeuring van de hogere overheid zal krijgen. De eigenaars maken zich alvast sterk dat ze dit gaan winnen. En dan is het terug naar af voor het stadsbestuur…